Myter og fakta – vanlige spørsmål om kontaktlinser

Kan jeg bade med kontaktlinser? Dusje?

Nei. Til og med det reneste svømmebassenget kan inneholde bakterier, og det er enda verre med badestamper, innsjøer, elver og sjøen. Også springvann kan inneholde mikrober. Bakterier og kontaktlinser er en dårlig kombinasjon som kan føre til infeksjoner, irritasjoner og til og med sår i øyet.

Kan jeg rengjøre linsene med vann?

Nei. Se ovenfor om risikoen for forurensninger hvis du bruker noe annet enn linsevæske til rengjøring av linsene.

Kan kontaktlinsene forsvinne inn bak øyet?

Nei, øyets oppbygging gjør at det er helt umulig. Det kan av og til være litt vanskelig å finne igjen linsen hvis den har glidd inn under det øvre øyelokket. Men det ordner seg som regel ved hjelp av et speil, god belysning, litt blunking og en porsjon tålmodighet når du skal ta den ut.

Hva gjør jeg hvis jeg mister en kontaktlinse i gulvet?

Rengjør og desinfiser alltid kontaktlinsen grundig med ny linsevæske hvis den har falt i gulvet eller på klærne dine. Stå alltid over en servant eller et bord når du tar ut linsene, slik at du lett finner den igjen hvis du skulle miste en linse. Husk å sette i servantproppen først! Hvis du legger en mørk klut eller et håndkle i servanten før du begynner, er det lettere å finne igjen linsen hvis du mister den ned.

Hvordan ser jeg om kontaktlinsen er riktig vei?

Plasser linsen på tuppen av pekefingeren. Se på den. Er den konkav og bøyd opp som en skål? Det er i så fall riktig. Hvis den er konveks og kantene bøyer seg utover mot fingeren, er linsen snudd feil vei.

Hva gjør jeg hvis det svir eller jeg får vondt i øynene når jeg bruker kontaktlinser?

Dette kan i enkelte tilfeller være tegn på at noe er galt, men det kan også bety at noe har festet seg under linsen. Ta ut linsen og rengjør og desinfiser den grundig. Hvis det fortsatt er ubehagelig når du setter linsen inn igjen, tar du den ut og kontrollerer den grundigere. Linsen kan ha en ripe eller noe som sitter igjen til tross for at du har rengjort den. Kast i så fall linsen og prøv med en ny. Hvis du fortsatt har ubehag i øynene når du har fulgt disse trinnene eller du ikke har på deg kontaktlinser, bør du slutte å bruke linsene og kontakte optikeren umiddelbart.

Kan jeg bruke kontaktlinser hvis jeg har progressive briller?

Ja. Det finnes multifokale kontaktlinser. Disse er beregnet på brukere som trenger synskorrigering både på nært og langt hold.

Hvor lenge kan jeg la linsene sitte i før jeg må ta dem ut?

Følg alltid optikerens anbefalinger for brukstid. Ikke bruk kontaktlinsene lenger enn det som er anbefalt. Det er ikke bra verken for øynene eller for linsenes funksjon.

Kan jeg bruke sminke sammen med kontaktlinser?

Ja. Du må bare være forsiktig, både når du setter inn linsene, og når du sminker deg. Sett først inn linsene, slik at du ikke overfører olje eller sminkerester til linsene med fingrene. Og husk å alltid vaske hendene først.

Vil øynene mine ta skade av å bruke kontaktlinser?

Millioner av mennesker bruker kontaktlinser hver dag uten problemer. Med rett stell og håndtering av linsene bør du kunne bruke dem uten nevneverdige problemer. Men kontaktlinser er medisintekniske produkter og kan bare ordineres og utleveres av en autorisert optiker. Bruk aldri kontaktlinser uten å først ha snakket med optikeren din og fått en ordinasjon.

Kan jeg sove med linsene på?

Ikke alle kontaktlinser er godkjent for langvarig bruk eller bruk om natten. Spør optikeren om hvilken brukstid som gjelder for deg.

Kan jeg bruke øyedråper?

Bare visse typer fuktende øyedråper. Ikke bruk andre reseptfrie øyedråper mot røde øyne sammen med kontaktlinser. Se etter øyedråper som er utviklet spesielt for kontaktlinsebrukere, eller be optikeren din om en anbefaling.

Hva slags linsevæske bør jeg bruke?

Se etter en alt-i-ett-linsevæske, merket med teksten «multipurpose». Denne typen linsevæske både rengjør og desinfiserer linsene.