God hygiene er en av de viktigste faktorene for å forebygge infeksjoner og andre problemer som ikke bare kan påvirke øyehelsen din, men også ditt fremtidige syn.

Her er noen tips om hva du bør og ikke bør gjøre når du rengjør kontaktlinsene – og en forklaring på hvorfor.

Slik rengjør du kontaktlinser

Vask hendene med såpe og vann før du tar i kontaktlinsene.

Bruk fortrinnsvis antibakteriell såpe, og tørk hendene med et håndkle som ikke loer. Bruk aldri såpe som inneholder olje eller lotion, da dette kan feste seg på linsene og gjøre dem skitne.

Bruk ny rengjøringsvæske hver gang.

Bruk ikke sterilt vann, springvann, spytt, saltoppløsning eller øyedråper. Ingen av disse alternativene desinfiserer eller rengjør kontaktlinsene ordentlig.

Gni kontaktlinsene forsiktig med fingertuppen og skyll dem deretter med ny rengjøringsvæske.

Undersøkelser viser at den beste måten å rengjøre kontaktlinsene på, er ved å "gni og skylle" dem, også hvis du bruker rengjøringsvæsker som er beregnet på rengjøring "uten å gni". Rør ikke linsene med neglene. Negler er ikke bare skarpe, det samles dessuten en masse smuss og bakterier under dem.

Skyll kontaktlinsebeholderen i ny rengjøringsvæske, og la den tørke opp ned uten lokk.

Bruk ikke vann til å rengjøre beholderen, da dette kan inneholde forurensning og mikroorganismer. Oppbevar heller ikke beholderen i nærheten av toalettet eller på fuktige steder, da dette kan føre til at det dannes mugg og bakterier.

Andre måter å holde kontaktlinsene rene på

  • Overfør ikke rengjøringsvæske til mindre beholdere for oppbevaring eller når du skal ut og reise. Det kan føre til at væsken ikke lenger er steril.
  • Sørg for at flasken med løsningen er godt lukket og unngå at tuppen kommer i kontakt med overflater eller gjenstander.
  • Skift linseetuiet minst hver tredje måned.
  • Bruk aldri kontaktlinsene i mer enn 30 dager etter at du har brutt forpakningen.
  • Unngå å få røyk og annen forurensning som kan forårsake irritasjon eller infeksjoner, i øynene.
  • Følg alltid bruksanvisningen

Bruksanvisningen som følger med kontaktlinsene, kontaktlinsebeholderen og rengjøringsvæsken, er, sammen med instruksjonene fra optikeren, utformet for å sikre best mulig pleie og ytelse for akkurat din type bruk og rengjøring.

Sist, men ikke minst, husk at optikeren er der for å hjelpe deg med å holde øynene og synet på topp. Snakk med ham eller henne én gang i året for å forsikre deg om at du fortsatt har riktige kontaktlinser og rett pleiesystem for dine øyne og din livsstil.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler