Hvis du bruker kontaktlinser fra før: Gratulerer!

Vi viser vei til informasjonen du trenger basert på den erfaringen du har fra før. Start ved å klikke på en av knappene nedenfor.

Håndtering
Rengjøring og pleie
Komforttips

Oppgrader
Synsendringer
Ny teknologi

Ny bruker

Alt du trenger å vite om bruk og stell av kontaktlinser

Hvis du snart skal få de første kontaktlinsene dine eller nettopp har begynt å bruke dem, tror vi ikke du vil angre på det!

Men akkurat som med alt annet nytt kan det ta litt tid å venne seg til dem. Om ikke lenge kommer imidlertid det å bruke og stelle kontaktlinsene til å virke like naturlig som den daglige tannpussen.

Bare følg instruksjonene optikeren har gitt deg, og les informasjonen du finner ved å klikke på koblingene nedenfor.

 

Slik setter du inn linsene

Hvis du er som de fleste andre nye kontaktlinsebrukere, kommer du nok til å være litt nervøs når du skal sette inn linsene for første gang. Ta det med ro, det er helt normalt! Men du vil bli overrasket over hvor enkelt det er, og hvor raskt du venner deg til det.

Når du skal sette inn kontaktlinsene, bør du stå foran speilet og ha følgende innenfor enkel rekkevidde:

 • Såpe til håndvask.
 • Et håndkle som ikke loer, til å tørke hendene med—kontaktlinsene kan sitte fast på våte fingre.

Hvis du bruker månedslinser, som må rengjøres og oppbevares over natten, trenger du i tillegg følgende:

 • Linsevæske til rengjøring og desinfisering av linsene—bruk aldri håndsåpe og vann fra springen eller flaskevann til rengjøring av kontaktlinser.

  Husk: Vann og kontaktlinser er ikke noen god kombinasjon. Kontaktlinsene bør aldri rengjøres eller oppbevares i vann.

Følg disse enkle trinnene for å sette inn kontaktlinsene ...

 

Ha begge øynene åpne når du setter inn kontaktlinsene.

Trinn

1

Begynn alltid med å vaske og tørke hendene.

Vask alltid hendene med såpe for å holde smuss og bakterier borte fra linsene og øynene. Tørk hendene med et håndkle som ikke loer, før du håndterer kontaktlinsene.

Trinn

2

Løft linsen forsiktig opp med tuppen av pekefingeren.

Kontroller at linsen er bøyd oppover som en skål. Linsen skal ikke ha synlige revner eller riper.

 
 

Begynn med samme øye hver gang. Siden det høyre og det venstre øyet ditt er forskjellige, er også høyre og venstre kontaktlinse det. For å unngå å bytte dem om bør du derfor begynne med samme øye hver gang.

Trinn

3

Plasser linsen på øyet.

Legg langfingeren på samme hånd tett inntil de nedre øyevippene, og trekk det nedre øyelokket ned. Løft opp det øvre øyelokket med peke- eller langfingeren på den andre hånden. Plasser linsen på øyet.

Trinn

4

Du er ferdig på et blunk!

Slipp øyelokkene forsiktig og blunk. Linsen sentrerer seg automatisk. Hvis alt føles og ser bra ut, er du ferdig. Gjenta prosessen med den andre linsen.

Det skal ikke føles fysisk ubehagelig å sette inn kontaktlinsene. Hvis det gjør vondt å sette inn linsen, kan det hende det er smuss på den, eller at den har fått en ripe eller revne. Ta ut linsen, rengjør og desinfiser den med linsevæske og kontroller den nøye før du prøver igjen. Kontakt optikeren hvis det fortsatt er ubehagelig.

 

Slik tar du ut linsene

Akkurat som når du setter inn kontaktlinsene, kan det føles litt unaturlig å ta dem ut igjen de første gangene. Men i likhet med flere titalls millioner andre kontaktlinsebrukere—fra barn til pensjonister—kommer du til å venne deg til det bare du får øvd deg litt. Ta deg god tid og slapp av. Det kommer til å gå fint!

Uansett om du skal ta ut eller sette inn linsene, bør du alltid ha et speil foran deg og ha følgende innenfor enkel rekkevidde:

 • Såpe til håndvask.
 • Et håndkle som ikke loer, til å tørke hendene med—kontaktlinsene kan sitte fast på våte fingre.

Hvis du bruker månedslinser, som må rengjøres og oppbevares over natten, trenger du i tillegg følgende:

 • Linsevæske til rengjøring og desinfisering av linsene—bruk aldri håndsåpe og vann fra springen eller flaskevann til rengjøring av kontaktlinser.

  Husk: Vann og kontaktlinser er ikke noen god kombinasjon. Kontaktlinsene bør aldri rengjøres eller oppbevares i vann.
 • Linseetui til oppbevaring av linsene.

Følg disse enkle trinnene for å ta ut kontaktlinsene ...

 

Gjør det til en vane å ta ut linsene i samme rekkefølge som du setter dem inn, da unngår du å bytte om høyre og venstre linse.

Trinn

1

Vask og tørk hendene

Vask alltid hendene med såpe for å holde smuss og bakterier borte fra linsene og øynene. Tørk hendene med et håndkle som ikke loer, før du håndterer kontaktlinsene.

Trinn

2

Se opp og åpne øynene ordentlig

Hold hodet rett, men vend blikket oppover. Se opp mens du trekker linsen ned på den nederste delen av øyet (den hvite delen) med pekefingeren.

Trinn

3

Knip forsiktig

Knip linsen forsiktig sammen med tommel og pekefinger. Fjern linsen. Vær forsiktig, slik at du ikke skader linsen når du kniper den sammen.

Trinn

4

Kast eller rengjør

Hvis du bruker endagslinser, kaster du dem i restavfallet når du har tatt dem ut. Hvis du har linser som skal brukes flere ganger før du skifter dem ut en gang hver fjortende dag eller en gang i måneden (avhengig av hvilket intervall optikeren har anbefalt), rengjør og oppbevarer du dem i henhold til instruksjonene på linsevæsken. Les mer om rengjøring og desinfisering av linser her.

 

 

Rengjøring og pleie av kontaktlinser

Hvis du har endagslinser, slipper du å tenke på rengjøring eller desinfisering. Du tar ganske enkelt et par nye linser hver gang.

Hvis du derimot skifter linser annenhver uke eller en gang i måneden, kreves det litt mer innsats. Dette er svært viktig, men også veldig enkelt.

Følg denne enkle fremgangsmåten for begge linsene hver gang du tar dem ut—og vær også nøye med å følge instruksjonene til alt-i-ett-væsken.

Trinn

1

Når du har tatt ut linsen, kopper du hånden og legger linsen i håndflaten før du heller ny linsevæske fra flasken over den. Hvor mye du trenger, er angitt i instruksjonene til linsevæsken.

Trinn

2

Bruk pekefingeren på den andre hånden og gni linsen forsiktig rundt i væsken i henhold til instruksjonene som følger med linsevæsken.

Trinn

3

Legg linsen i linseetuiet, dekk den med litt mer, ny linsevæske og sett på lokket. Legg merke til at du ikke skal fylle hele etuiet med linsevæske. Linsene skal alltid ligge dekket med linsevæske, i etuiet, når de ikke er i bruk. Du finner informasjon om hvor lenge linsene må ligge i bløtt for å bli skikkelig desinfisert, i instruksjonene som følger med linsevæsken.

Flere tips om stell av linser

Håndter kontaktlinsene varsomt. De er myke og kan gå i stykker, så vær forsiktig med negler og smykker. Kast linsen hvis den får en revne.

Bruk alltid ny linsevæske til rengjøring og oppbevaring av linsene. Dette minimerer risikoen for at bakterier og andre urenheter skal komme i kontakt med linsene. Bruk aldri vann fra springen eller flaske, brukt linsevæske eller spytt. Ikke fyll linseetuiet helt opp med linsevæske.

Skyll etuiet med linsevæske hver gang du tar ut linsene for å bruke dem. Legg etuiet opp ned uten lokk på et rent, tørt sted. Vær bevisst på å følge produsentens anbefalinger og bytte ut linseetuiet ofte.

Hold deg alltid til den brukstiden optikeren har anbefalt. Bruker du kontaktlinsene lenger enn det de er beregnet på, kan det skade øynene. Spør optikeren hvis du har spørsmål om brukstid eller andre ting knyttet til stell av kontaktlinser.

Alt om komfort

Akkurat som med alt annet som er nytt, kan det føles litt «fremmed» den første gangen du har på deg kontaktlinser. Men du vil bli overrasket over hvor raskt du venner deg til det. Det krever litt tålmodighet, men etter noen dager har du kanskje glemt at du har dem på deg.

CooperVisions kontaktlinser gir brukerne en behagelig opplevelse takket være myke materialer og en innovativ linseutforming.

Her er noen tips til hvordan du kan beholde komforten:

 • Bestill time til kontaktlinsekontroll hos optikeren regelmessig for å sikre fortsatt sunn og behagelig linsebruk.
 • Vær nøye med å følge optikerens anbefalinger for brukstid. Hvis du har endagslinser, skal du ikke bruke dem om igjen.
 • Unngå å bruke kontaktlinsene for lenge om gangen. Unngå å bruke linsene flere timer i ett strekk enn det optikeren anbefaler, og ikke bruk linsene om natten når du sover, med mindre optikeren har foreskrevet dette.
 • Fuktende/smørende øyedråper kan hjelpe i tørre miljøer (lav luftfuktighet, særlig ved fyring og høy innetemperatur vinterstid). Spør optikeren din før du begynner å bruke dem.
 • Ta korte, hyppige pauser fra skjermbruk. Når du konsentrerer deg om en dataskjerm eller en håndholdt enhet, kan blunkefrekvensen blir lavere, slik at linsene blir tørre.
 • Sett inn linsene før du påfører ansiktskremer eller øyensminke.
 • Hvis du bruker måneds- eller toukerslinser, skal du følge instruksjonene og anbefalingene du har fått for desinfisering og rengjøring.

Kontakt optikeren hvis linsene føles ubehagelige eller irriterende eller du ikke ser godt med dem, slik at du kan få den hjelpen du trenger.

Livsstilsfordeler

Hvordan kan CooperVisions kontaktlinser virke positivt inn på livsstilen din? Vi tilbyr et bredt sortiment av produkter som kan oppfylle så godt som alle behov for synskorrigering. Kontaktlinsene våre gir deg den friheten, komforten og brukervennligheten livsstilen din krever, enten du først og fremst driver med idrett, reising eller skjermbruk.