Rengjøring og desinfisering av kontaktlinser med alt-i-ett-væske.

Rengjøring og desinfisering av linsene er noe av det viktigste du gjør. Feil håndtering og rengjøring av kontaktlinser er en av de viktigste årsakene til øyeinfeksjoner og andre problemer. Sørg derfor for at rengjøring og desinfisering blir en del av den daglige rutinen din når du tar ut linsene om kvelden.

Hvis du har valgt endagslinser, slipper du selvsagt å tenke på alt dette.

Trinn 1:
Ta ut linsen, legg den i håndflaten og krum hånden. Påfør deretter ny linsevæske på linsens overflate. Følg instruksjonene på alt-i-ett-væskens emballasje for hvor mange dråper du skal bruke.

Trinn 2:
Gni linsen med linsevæsken. Følg anvisningen på alt-i-ett-væsken for hvor lenge du skal gni og skylle linsene. Pass på at du rengjør begge sider av linsen.

Trinn 3:
Legg linsen i linsebeholderen, dekk den med ny linsevæske og sett på lokket. Følg instruksjonene på alt-i-ett-væskens emballasje for hvor lenge linsene må ligge i bløtt for å desinfiseres.

Det var det! Oppbevar alltid linsene i ny linsevæske i linsebeholderen når du ikke bruker dem.

Stell av kontaktlinser

Kontaktlinser er ømtålige medisintekniske produkter med en høy presisjonsgrad. For å få maksimalt utbytte av dem, er det viktig å behandle dem forsiktig. 

  • Hold deg alltid innenfor den brukstiden optikeren har anbefalt. Å forlenge brukstiden kan være skadelig både for linsene og øynene.
  • Vær forsiktig! Dagens myke kontaktlinser kan gå i stykker. Hvis det skulle skje, må du kaste linsen. Unngå å klemme på linsene når du håndterer dem. Vær også forsiktig med skarpe gjenstander, som smykker eller negler, som kan ripe opp linsene.
  • Bruk ny linsevæske hver gang. Bruk aldri vann. Bruk ikke linsevæsken om igjen. Og bruk definitivt ikke spytt. Hvis du alltid bruker ny linsevæske på linsene, reduserer du risikoen for å få bakterier og andre forurensninger på linsene.
  • Gni og skyll – også hvis du bruker linsevæske som i utgangspunktet ikke krever gniing. Følg anvisningene som følger med linsevæsken. Rengjør og desinfiser linsene i ny væske, og skyll dem i ny væske. Gni deretter og skyll dem igjen i mer ny linsevæske. Forskning viser at dette fremdeles er den beste metoden for å holde dem rene. Hvis du bruker en linsevæske som inneholder peroksid, bør du alltid følge instruksjonene og lese alle advarselstekster og forsiktighetsregler på flasken eller emballasjen. Bruk aldri peroksidløsningen direkte i øyet.
  • Skyll alltid linsebeholderen med linsevæske etter bruk og oppbevar den åpen og liggende opp ned når du bruker linsene. AOA (American Optometric Association) anbefaler å skifte ut linsebeholderen hver tredje måned.

Og som vanlig er optikeren din den beste kilden til informasjon og hjelp. Følg alltid optikerens instruksjoner, instruksjonene på pakningsvedlegget til linsene og på linsebeholderen og linsevæsken. Til sammen hjelper de deg å holde linsene og øynene dine i toppform.