Første gang du opplever "småfluer" eller prikker i synsfeltet kan det virke bekymringsfullt og kanskje litt urovekkende.

Hvordan kan du vite om du bør uroe deg? La oss snakke om det!

De fleste uklarheter er helt normale. Noen forstyrrelser kan imidlertid være tegn på bakenforliggende problemer som du bør ta opp med optikeren.

Her er litt informasjon om ting du bør vite og hva du bør gjøre.

Hva er uklarheter og hvorfor opplever jeg det?

Uklarheter i øynene oppleves som små, uregelmessige flekker eller prikker som beveger seg langsom over synsfeltet. Uklarheter ser ofte ut som:

  • små, mørke flekker eller prikker
  • tråder eller strenger eller
  • spindelvev

Uklarheter i øynene er ikke optiske illusjoner. De består av små biter med skrot som flyter omkring i glasslegemet, den gelelignende massen som gjør at øyeeplet beholder formen. Når disse små uklarhetene rører på seg, kaster de iblant skygger på netthinnen. Det er dette du ser.

Hva er det egentlig som forårsaker uklarheter i øynene?

Uklarheter skyldes ofte aldersrelaterte endringer i glasslegemet. Når øynene eldes, forringes glasslegemet: det blir mer flytende, begynner å svikte og løsner fra øyeeplets innside, og deler av det tidligere glasslegemet klumper seg. Det du ser, er skygger av disse små strengene.

Uklarheter kan også oppstå når glasslegemet løsner fra utsiden av netthinnen. Stimuleringen av netthinnen under denne prosessen, forårsaker ofte lyn i øyet. Når glasslegemet løsner fra synsnerven, kan det oppstå en tilfeldig, ringformet uklarhet.

Ved denne løsningen følger iblant en bit av netthinnen med. Når netthinnen løsner, kommer det litt blod i glasslegemet. Dette viser seg som en mengde små prikker, og er noe som krever at du umiddelbart tar kontakt med øyelege.

Blødninger og betennelser i øyet, forårsaket netthinnerupturer, blodkarrelaterte problemer eller andre skader, pleier generelt sett å forårsake uklarheter. Uklarhetene kan også bestå av små flekker av protein og andre stoffer som kom inn i øyet da det ble dannet, før fødselen.

Når bør man ta kontakt med øyelege?

Uklarheter og lyn i øynene krever omgående behandling av øyelege, spesielt hvis de oppstår plutselig. Det er ofte et tegn på at netthinnen har løsnet, noe som kan føre til blindhet.

Ta alltid opp eventuelle synsforandringer eller problemer, uklarheter m.m. med optikeren når du går til din vanlige kontroll. Uklarheter kan noen ganger oppdages utelukkende i forbindelse med synsundersøkelser, særlig når de forekommer nært netthinnen.

Behandling av uklarheter i øynene

De fleste øyeuklarheter krever ingen behandling. Det tar tid og er frustrerende å lære seg å leve med dem. Men mange opplever at det går lettere å ignorere dem etter hvert.

Hvis det er snakk om så mange eller store uklarheter at de påvirker synet ditt, kan øyelegen anbefale å fjerne dem gjennom et kirurgisk inngrep eller laserbehandling.

Laserbehandling av uklarheter i øynene

Ved laserbehandling skyter øyelegen skrotet i glasslegemet i mindre biter med en laser, slik at de blir mindre synlige.

Laserbehandling av uklarheter befinner seg fremdeles på eksperimentstadiet og forekommer sjelden. Enkelte opplever en forbedring etter laserbehandlingen, mens andre merker liten eller ingen forskjell. Laseren kan dessuten skade netthinnen hvis den pekes i feil retning.

Kirurgisk behandling av uklarheter i øynene

Vitrektomi er et inngrep der øyelegen fjerner glasslegemet fra øyet via et lite snitt, og erstatter det med en væske slik at øyet beholder formen. Kroppen danner på naturlig vis et nytt glasslegeme som gradvis erstatter væsken. Ved vitrektomi lykkes man ikke alltid å fjerne uklarhetene fullstendig. Nye uklarheter kan oppstå i ettertid, særlig hvis det oppstod blødninger eller netthinnerupturer under inngrepet.

De fleste uklarheter er ufarlige, men uklarheter eller lyn som plutselig dukker opp, kan være et varselstegn fra øynene. Kontakt optikeren hvis du opplever plutselige forandringer i øyet. Det er også viktig å foreta regelmessige synsundersøkelser slik at optikeren kan holde seg oppdatert på eventuelle forandringer og oppdage uklarheter eller andre problemer i øynene.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler