I løpet av dagen blinker vi automatisk for at det skal føles komfortabelt. Dette bidrar til å smøre og fukte øynene slik at de ikke skal føles tørre. Hvis du har opplevd varm, tørr vind i ansiktet, vet du hvor ubehagelig det er når det kjennes ut som om du har sandpapir i øynene.

For enkelte av oss sitter denne følelsen av tørre, irriterte øyne igjen. Iblant produserer øynene ikke nok tårevæske til å holde øynene fuktige, og tårene dreneres ikke ordentlig. Dette problemet blir vanligere etter hvert som vi blir eldre. Optikere og øyeleger kaller dette keratoconjunctivitis sicca, men du kjenner det antakeligvis bedre som kronisk tørre øyne.

Symptomer på kronisk tørre øyne

Kronisk tørre øyne påvirker personer over 40 år. Vanlige symptomer er blant annet:

  • kløe i øynene
  • røde, blodsprengte øyne
  • økt lyssensitivitet

Hvis du nå tenker: "men sånn hadde jeg det jo sist uke", tenk over hva du gjorde da. Vi har alle hatt røde, tørre øyne på et tidspunkt. Befant du deg i et varmt, vindfullt miljø? Kanskje du satt på et kontor med kontinuerlig vifteluft i ansiktet eller stirret for lenge på dataskjermen eller tv-en?

Konstant vind kan tørke ut øynene, og å stirre intensivt inn i bildeskjermen får oss til å blinke mindre enn vi burde. Når dette skjer, får ikke øynene den fuktigheten de trenger.

Med mindre du var ute og vandret i Sahara-ørkenen (eller i det minste så på en langfilm om det på tv-en), og du opplever at øynene kjennes tørrere enn de pleier å være, kan det hende du har tørre øyne.

Behandling av tørre øyne

Tørre øyne er vanlig, men det er ikke noe som bare "går over" på samme måte som en vanlig forkjølelse. Optikeren kommer til å ordinere en behandling som du må følge for å lindre plagene.

Behandlingen kan omfatte:

  • Øyedråper – hvis øynene dine er kronisk tørre, kan det hjelpe å tilføre fuktighet i løpet av dagen i form av kunstige tårer. Vær oppmerksom på at våre naturlige tårer inneholder mer enn bare vann. De inneholder også ingredienser som er med på å bekjempe infeksjoner og smører øyet så det holder seg fuktig.
  • Tro ikke at det nytter med en skvett vann i ansiktet. Det gjør det nemlig ikke.
  • Salve og andre medisiner – hvis du trenger hjelp med å få fart på tåreproduksjonen, finnes det reseptbelagte medisiner som kan hjelpe. Snakk med optikeren.
  • Kirurgisk inngrep – ved kirurgisk behandling av tørre øyne kan man stenge de kanalene som drenerer tårene. Hvorfor vil man gjøre det? Fordi det kan bidra til å holde igjen mer av tårevæsken rundt øynene og dermed gjøre at de holder seg fuktige.

Det finnes ikke én bestemt metode som lindrer tørre øyne for alle, men de metodene vi har nevnt her, har hjulpet andre som har dette problemet. Snakk med optikeren eller en oftalmolog om noen av disse behandlingene kan passe for deg.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler