Hvis du har sett et gråtende spedbarn – eller bare den siste tårepersen fra Hollywood – vet du at det finnes visse typer tårer som formelig bare renner nedover kinnene.

Men vi har også tårekanaler der tårene kommer ut gjennom nesen. Disse dreneringskanalene forklarer hvorfor nesen renner når du gråter, og hvorfor du får tårer i øynene når du har en allergisk reaksjon.

Når disse tårekanalene tettes igjen, oppstår det problemer. La oss se nærmere på hva som forårsaker tette tårekanaler, hva som skjer og hvordan man kan fikse det.

Hva er det som forårsaker tette tårekanaler?

Det kan være flere grunner til at tårekanalene tettes igjen.

 • Medfødt tetthet: Hvert femte barn blir født med tette tårekanaler. Det kan skyldes underutviklede eller unormale kanaler, eller det kan oppstå som følge av problemer med utviklingen av ansikts- eller hodestrukturen.
 • Tårekanalene blir trangere med alderen: Når vi blir eldre, kan tårekanalene bli trangere og øke faren for tette tårekanaler.
 • Infeksjon og betennelse: Infeksjoner og betennelser i tårekanalene, øynene og nesen kan alle forårsake tette tårekanaler. En tett tårekanal kan i seg selv også føre til infeksjon eller betennelse.
 • Ansiktsskader og traumer: Alle skader som påvirker tårekanalene eller den omkringliggende beinstrukturen, kan gi tette tårekanaler.
 • Svulster, cyster og steiner: Tette tårekanaler kan også oppstå som følge av forskjellige typer svulster.

Som du ser kan tette tårekanaler, selv om de har en rekke ulike symptomer, også være tegn på bakenforliggende problemer. Snakk derfor alltid med optiker hvis du har øyeproblemer, slik at du raskt kan få hjelp og pleie.

Symptomer på tette tårekanaler

Det finnes en rekke symptomer på tette tårekanaler eller infeksjoner forårsaket av tette tårekanaler. Blant annet:

 • Rennende øyne og kraftig tåreproduksjon.
 • Tilbakevendende betennelser eller infeksjoner (infeksjoner er både en årsak til og en følge av tette tårekanaler).
 • Dannelse og utskilling av slim.
 • Smerter og hevelser i øyekrokene.
 • Uklart syn.
 • Blodige tårer.

Optikeren kan foreta en vurdering og teste om tårekanalene drenerer som de skal, og gå gjennom de forskjellige behandlingsalternativene med deg.

Behandling av tette tårekanaler

Hvilken behandling som er best, kommer an på hva som er årsaken til at tårekanalene er tette. Optikere anbefaler at man først prøver med mindre invasive alternativer, og kan hjelpe deg med å finne ut hva som er best for deg eller om du bør vurdere andre alternativer.

Her er noen vanlige behandlingsmetoder for tette tårekanaler.

Tette tårekanaler hos spedbarn

Hos mange spedbarn forsvinner problemet med tette tårekanaler av seg selv i løpet av det første leveåret. Det finnes imidlertid tilfeller som krever behandling. Den første behandlingsmetoden hos spedbarn omfatter dilatasjon (forsiktig utvidelse av tårekanalen), sondering og skylling. Hvis ikke dette fungerer, kan øyelegen føre inn en oppblåsbar ballong for å utvide kanalene ytterligere.

Tette tårekanaler hos voksne

Tette tårekanaler hos voksne er et vanlig tegn på trange kanaler eller andre problemer som ikke går bort av seg selv. Det første behandlingstrinnet er det samme som for barn, dvs. dilatasjon, sondering og skylling.

Stenting og intubasjon, der man fører inn en slange som holder tårekanalen åpen, er et kirurgisk alternativ hvis pasienten ikke responderer på mindre invasiv behandling.

Snakk alltid med optiker hvis du opplever symptomer eller er bekymret for noe. Optikerens jobb er å teste øynene dine jevnlig slik at han eller hun oppdager eventuelle problemer, men også å vurdere problemer som oppstår mellom de regelmessige kontrollene og hjelpe deg til å finne det beste behandlingsalternativet.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler