Føles øynene fuktigere enn de burde?

Hvis du har røde, rennende øyne kan det skyldes flere ting. Hvis det kommer av at du har fått noe i øyet, kan reaksjonen være helt normal.

Tårene har en beroligende effekt på øynene og sørger for at de holdes fuktige. I støvfylte eller røykfylte miljøer fungerer tårene som øynenes forsvarslinje. Men hva om øynene renner konstant, selv når du bytter miljø?

La oss se på forskjellige årsaker og hva du kan gjøre.

Årsaker til rennende øyne 

Hvis du har problemer med røde, rennende øyne, er en av de mest sannsynlige årsakene allergi. Du har kanskje ikke hatt problemer med allergi som barn. Men kroppen forandres når vi blir eldre, og det som var greit i fjor, er det kanskje ikke i år.

Endringer i omgivelsene kan også utløse allergiske reaksjoner.

Det trenger ikke bety at du har flyttet til et område med store mengder pollen. Årsaken kan være mye mer kompleks enn det. Still deg selv følgende spørsmål:

  • Har du nylig flyttet til et nytt sted?
  • Har noen av vennene dine nylig anskaffet seg husdyr?
  • Har du begynt i ny jobb?

Alle disse endringene kan føre til nye typer irritasjon for øynene.

Et nytt hus eller en ny leilighet – selv om den virker å være helt ren – kan skjule noe som får øynene til å renne. Trekk på den nye kontorjobben kan få øynene til å tørke ut og jobbe overtid for å holde seg fuktige. Og en venns nye husdyr kan sette deg i kontakt med hår og flass – uten at du trenger å ha vært hjemme hos vennen din.

Hvis ikke noe av dette passer med din situasjon, kan det være andre årsaker til at øynene renner. Én årsak kan være alder.

Behandling av rennende øyne: Hva du kan gjøre

Når vi blir eldre, blir kvaliteten på tårevæsken dårligere. Tårene består nemlig ikke bare av vann. Kroppen lager en blanding som er beregnet på smøring av øynene. Hvis øynene ikke får den fuktigheten de trenger, kan de begynne å overkompensere for tåreproduksjonen – dermed oppstår rennende øyne.

Hvis tilstanden er kronisk, kan optikeren gi deg informasjon om alternativer som kan være til hjelp. Det er viktig å handle.

Grunnen til de rennende øynene kan være noe som er lett å fikse, så det er ingen grunn til å utsette det. Selv om tilstanden skulle kreve et kirurgisk inngrep utføres disse som regel poliklinisk. Hvorfor ikke ta tak i problemet tidlig og få bedre livskvalitet?

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler