Øynene er blant våre viktigste organer. Øynene hjelper oss ikke bare til å se former, dybde og flere millioner farger. De håndterer dessuten lyssignalene som sørger for at kroppens interne klokke fungerer som den skal.

Samtidig er øynene blant kroppens mest sårbare deler og må beskyttes for å ta vare på og forbedre synet.

Du er kanskje klar over at man alltid skal bruke vernebriller ved for eksempel snekkerarbeid og hagearbeid. Men det finnes andre måter å beskytte øynene på og holde dem friske hver dag.

Beskytt øynene mot solen

I likhet med alle energikilder forsyner solen oss med livsviktige funksjoner, men den kan også forårsake alvorlige skader. De ultrafiolette strålene (UV-strålene), som utgjør hovedfaren ved sollyset, kan brenne hud og øyne og gi varige skader hvis man ikke beskytter seg.

Solens UV-stråler er en tydelig fare på solfylte dager på stranden. Men de er like skadelige når det er overskyet eller i snø, som reflekterer lyste i øynene.

Slik beskytter du øynene mot solen og de skadelige UV-strålene:

  • Bruk solbriller av god kvalitet og med UV-beskyttelse når du er ute.
  • Bruk en bredbremmet hatt eller caps, og ta pauser i skyggen.
  • Stirr aldri rett på solen, særlig ikke med kikkert eller under en solformørkelse.

Beskytt øynene mot overanstrengelse.

Iblant utgjør vi selv den største faren for øynene. Overanstrengte øyne risikerer å rammes av kort- eller langsiktige øye- eller synsproblemer. For å beskytte synet og holde øynene friske, bør du redusere anstrengelsen til et minimum ved å gjøre følgende:

  • Ta pauser når du jobber foran dataskjermen. Prøv å ta 15 minutters pause fra datamaskinen annenhver time, og hvil øynene hvert 20. minutt ved å se deg om i rommet.
  • Sørg for god belysning. Øynene trenger rikelig med lys for å lese og skrive, arbeide med datamaskinen og se på tv. I svakt lys eller mørke tvinges øynene til å arbeide hardere enn vanlig, og risikerer å bli overanstrengte.
  • Blink ofte for å friske opp og fukte øynene.
  • Få deg egnede kontaktlinser eller briller. Hvis du bruker briller eller kontaktlinser, må du passe på at de er beregnet på øyne dine og den typen arbeid du utfører.
  • Sørg for god luftkvalitet. Forhindre tørre øyne og få bedre syn ved å bruke en luftfukter, opprettholde en behagelig temperatur og unngå røyk og annen forurensning.
  • Tenk smart! Gå jevnlig til kontroll hos optikeren, og ta godt vare på øynene så holder du dem friske lenger.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler