Vår!

En tid preget av aprilregn og vårblomster. Og for mange av oss en ny runde med sesongallergier og sviende, kløende og røde øyne.

Hvis du kjenner deg igjen i denne beskrivelsen, er du ikke alene. Øyeallergier er svært vanlige.

Hva kan du gjøre for å lindre øyeallergier? En hel del.

Rennende øyne, øyeallergier, kløe ... æsj!

Symptomer på øyeallergier kan oppstå når som helst på året. Det kan komme av allergitypen og hvor du befinner deg: Sesongbasert allergi gir som regel plager i mindre enn et halvt år, mens helårsallergi gir plager hele året.

Øyeallergi kan skyldes en rekke ytre faktorer. En sesongbasert allergi kan skyldes allergener i luften, for eksempel pollen, gress osv. Helårsallergi kan ha forskjellige årsaker, alt fra flass fra husdyr til støvmidd.

Viktig å huske på: Hvis du klør i øynene eller har andre symptomer på allergi, bør du kontakte lege for å få en profesjonell diagnose. Det kan være noe annet som forårsaker de allergilignende symptomene, for eksempel sti på øyet, som er en hoven kjertel på øyelokket, eller øyekatarr, som er en svært smittsom infeksjon. (Du kan lese mer om det her.)

Behandling av øyeallergi

I tillegg til reseptbelagte medisiner finnes det kjerringråd for allergier som du kan prøve for å lindre plagene.

Start med å holde deg unna det som utløser allergien (hvis det er mulig). Det kan virke innlysende, men god planlegging kan betale seg senere i form av færre nys og mildere allergiangrep.

Hvis du har sesongbasert allergi, kan du prøve å unngå utendørsaktiviteter på vindfylte vår- og sommerdager. Vårregn kan gjøre underverker for pollennivået. Prøv å legge eventuelt hagearbeid til dagen etter at det har regnet.

Du kan også la skoene stå igjen utenfor døren, så du ikke drar med pollen inn i huset.

Flere antihistaminfrie ideer for allergi

Å henge ut laken og putevar til tørk utendørs er kanskje godt for miljøet (og strømregningen). Men på dager med høyt pollennivå, kan tørketrommelen være et bedre alternativ. Ellers risikerer du en natt med nysing og rennende øyne siden du ligger på stoff som har vært utsatt for pollen. 

Prøv å la være å klø deg i øynene med hendene. Det kan gjøre øyeallergien verre.

Å vaske ansiktet og skvette vannet i retning bort fra øynene kan også bidra til å vaske bort pollen og andre irriterende stoffer. Vask først hendene med såpe, og skyll siden ansiktet uten såpe. Såpen kan også virke irriterende på øynene.

Vi er alle forskjellige. Snakk med legen om hvilken behandling som er best for din type allergi.

Kontaktlinser og allergi

Hvis du bruker kontaktlinser og lider av allergi, har sannsynligvis hatt dager da du helst bare vil stå i dusjen i flere timer. Vi kjenner oss igjen. Men før du lar være å gå på jobb eller skole, er noen tiltak du kan gjøre for å lindre de røde, kløende øynene.

Rengjør linsene og følg produsentens anbefalte bruksplan. Prøv å huske dette viktige tiltaket! Skriv en lapp til deg selv. Gi deg selv en påminnelse i en e-post eller sms.

Ha øyedråper lett tilgjengelig. Dette er alltid lurt, men det er nesten obligatorisk på dager med mye pollen.

Vurder å bytte fra månedslinser til endagslinser. Det kan redusere mengden allergifremkallende stoffer i øynene.

Øyeallergi er ikke noe gøy. Men det er ting vi kan gjøre for å forbedre situasjonen. Spør hva som passer best for deg, neste gang du besøker optikeren eller legen.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler