Fusarium-arter finner man nesten overalt – i planter, luften og jorden. Fusarium er en sopp, bedre kjent som mugg.

Ifølge U.S. National Library of Medicine National Institutes of Health kan fusarium "forårsake sykdommer som er lokale, lokalt invasive eller spredt. Patogenene påvirker generelt enkeltindivider med nedsatt immunforsvar, mens infeksjoner hos personer med fungerende immunforsvar er sjeldne".*

Fusariuminfeksjoner er sjeldne. Men når de inntreffer, skjer det vanligvis hos personer med svekket immunforsvar.

I henhold til en rapport fra American Society of Microbiology er prognosen dårlig for en person med et svært svekket immunforsvar og en kraftig fusariuminfeksjon.*

Forsvar mot fusariumrelaterte sykdommer

American Society of Microbiology påpeker at: " det finnes relativt lite informasjon vedrørende verdensorganismens forsvar mot fusariumarter, invasive fusarier har mange fellesegenskaper med invasive aspergiller og andre invasive mugginfeksjoner."

Kroppens immunsystem utgjør i prinsippet et viktig forsvar mot alle typer mugginfeksjoner.*

Fusarium-keratitt: Hva er det?

Fusarium-keratitt er en type øyerelatert fusariuminfeksjon. Keratitt er ifølge CDCs (Centers for Disease Control and Prevention) definisjon en betennelse i hornhinnen, den gjennomsiktig "kuppelen" som dekker øyet.

Man kan rammes av fungal keratitt på mange måter. Ifølge CDC gjelder dette blant annet:

 • Skader på øyet, særlig en som involverer planter, for eksempel torner eller pinner.
 • Underliggende øyesykdom.
 • Svekket immunforsvar (som tidligere nevnt).
 • Bruk av kontaktlinser uten å følge brukerinstruksjonene nøye.

Fusarium-keratitt: Mulige årsaker og symptomer

Fusarium-keratitt er sjeldent, men kan oppstå som følge av manglende hygiene kombinert med linsebruk. For å forhindre et utbrudd, bør kontaktlinsebrukere alltid:

 • følge pleieinstruksjonen og skifteintervallet fra optikeren
 • vaske hendene grundig med uparfymert såpe og tørke dem med et håndkle som ikke loer før håndtering av linsene
 • skifte kontaktlinser minst hver tredje måned
 • Ta straks kontakt med optiker hvis du opplever smerte i øynene, røde øyne kombinert med unormalt sterk tåreproduksjon, og økt lyssensitivitet.

Ubehandlet Fusarium-keratitt kan ha ødeleggende konsekvenser som synstap og blindhet. Ta ikke lett på pleie og hygiene når det gjelder kontaktlinsene.

Fusarium-keratitt kan behandles hvis det oppdages i tide. Dette skjer via lokal antimykotisk behandling eller om nødvendig, et kirurgisk inngrep.

Desinfiser kontaktlinsene nøye for å redusere faren for Fusarium-keratitt.

I tillegg til å følge råd om pleie fra optikeren kan du redusere risikoen for å bli smittet av Fusarium-keratitt ved å følge disse anbefalingene:

 • Bruk alltid "gni og skyll"-metoden ved rengjøring av linsene, selv om du bruker rengjøringsvæske som er beregnet på rengjøring "uten gniing".
 • Rengjør aldri linsene med springvann eller spytt – bruk kun anbefalt desinfeksjonsløsning og følg instruksjonene.
 • Ta straks ut kontaktlinsene og kontakt optiker hvis du opplever øyesmerter eller blir rødøyd.
 • Som tidligere nevnt er Fusarium-keratitt-tilfeller sjeldne. De kan likevel oppstå.

Når du besøker optiker, er det viktig at du lytter til og forstår alle rådene du får angående rengjøring og pleie av kontaktlinsene. Det er en grunn til at det er utarbeidet bruksanvisninger. Følg dem, så bidrar du til å ta vare på synet ditt.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler