Øyekatarr (konjunktivitt) kan føles veldig ubehagelig første gang man rammes. Øynene klør og føles ubehagelige, de blir røde og svir og du føler deg ... helt pyton.

Bindehinnen (den hvite delen rundt hornhinnen) blir blodrød eller helt rosa, derav sykdommens engelske navn "pink eye". Til tross for at du ser ut som en vampyr, kan du ta det helt rolig. Det går over på en uke eller så.

Hva mer må du å vite om å lindre øyekatarren og finne den informasjonen du trenger? Les videre!

Hvor smittsomt er øyekatarr?

Vi ser mange kommentarer i sosiale medier fra tenåringer og barn i tidlig pubertetsalder som lurer på hvordan man får øyekatarr. Svaret er: Øyekatarr er lett å få – svært lett, faktisk. Hosting, nysing og berøring sprer infeksjonen, og under de rette forholdene sprer den seg som ild i tørt gress.

Vil det si at øyekatarr er smittsomt? Absolutt!

Det er svært vanlig blant barn i skolealder og ekstremt smittsomt. Du bør derfor så langt det lar seg gjøre unngå kontakt med andre de første dagene etter at du har blitt smittet. Å hoste i armkroken og vaske hendene ofte med varmt vann og såpe kan hjelpe til med å begrense spredningen.

Hvis du eller barna har øyekatarr, bør dere så langt det lar seg gjøre prøve å begrense kontakten med andre. Det innebærer å være hjemme fra skole og jobb de første 36 til 48 timene etter smitteutbruddet, da dette er den perioden da bakteriell øyekatarr vanligvis smitter.

Snakk med lege for å få nærmere informasjon – særlig hvis tilstanden varer i mer enn fem dager.

Hva er øyekatarr?

Et mer nøyaktig svar er at øyekatarr er en betennelse i bindehinnen, den gjennomsiktige membranen som dekker øynene våre.

Øyekatarr skyldes en bakteriell infeksjon eller virusinfeksjon. Det er ikke alltid lett å se forskjell på de to. Bakteriell øyekatarr innebærer som oftest en større grad av skorpedannelse om natten. Denne dannes av utsondringer fra øyet. Øyekatarr forårsaket av virus holder seg som regel til ett øye, mens den bakterielle formen ofte spres til begge øyne. 

Bakteriell øyekatarr kan behandles med antibiotika. Virusformen går som regel over av seg selv. Men også her bør du kontakte lege hvis du ikke ser tegn til forbedring etter fem dager.

Behandling av øyekatarr

Som tidligere nevnt, forsvinner øyekatarr som regel av seg selv. For å få fart på den bakterielle formen og raskere bli frisk av øyekatarren, kan du bruke reseptfrie antibiotikadråper som du får kjøpt på de fleste apotek.

Et kjerringråd mot øyekatarr er å dekke øynene med varme omslag. Det kan gi en viss lindring, på samme måte som hvile og avslapning. Unngå å se for mye på tv, og del ikke vaskekluter og omslag. Det kan spre infeksjonen videre til andre – og det går raskt!

Som du kanskje kan forestille deg, er det ikke det minste morsomt med en hel familie som viser tegn og symptomer på øyekatarr. Så snart du oppdager en infeksjon, bør du følge rådene vi ga tidligere, og oppsøke lege hvis tilstanden vedvarer. Da bør du snart være på bedringens vei fra denne irriterende, men som oftest ufarlige øyesykdommen.  

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler