Hvis du er over 40, føles det kanskje som at du skulle hatt lengre armer for å se tydelig når du leser en meny eller en avis. I så fall betyr det at du har presbyopi.

Presbyopi er kort fortalt en øyetilstand som rammer alle i 40- til 45-årsalderen. Ting som befinner seg på nært hold begynner å bli utydelige.

For at du skal se tydelig når du leser en bok, må du s-t-r-e-k-k-e armene stadig lengre bort fra øynene. Men det er jo en grense for hvor langt du kan strekke dem.

Hva kan du gjøre for å korrigere presbyopi? Les videre!

La oss gi en nærmere definisjon av presbyopi

Som nevnt er presbyopi noe som rammer alle – 100 % – i en viss alder.

Det er vanlig, men heldigvis lett å korrigere. Du lurer kanskje på hva det er som er grunnen til at vi får presbyopi når vi når 45-årsalderen? Her er svaret.

I øynene, bak iris (regnbuehinnen), sitter linsen. Den hjelper til å bryte, eller bøye av, lyset i øynene og føre det videre til netthinnen. Du kan tenke på det som et kameraobjektiv som man fokuserer med. Etter hvert som vi blir eldre, blir linsen mindre elastisk. Dette pågår helt frem til tidlig i 60-årsalderen og forhindrer øynene fra å fokusere like godt som de gjorde da du var yngre.

Nå lurer du kanskje på om det finnes noen øyeøvelser du kan gjøre for å forhindre at du rammes av presbyopi?

Det gjør det dessverre ikke.

Det finnes imidlertid noen grep du kan ta for å korrigere problemet når det oppstår.

Slik korrigerer man presbyopi

Hvis du selv eller familiemedlemmer opplever symptomer som tyder på presbyopi – for eksempel uklart syn eller vanskeligheter med å fokusere på nært hold – bør du ta kontakt med optiker.

Husk at personer under 40 år ikke får presbyopi. Da kan det i stedet dreie seg om hyperopi (det de fleste av oss kaller langsynthet). Symptomene ligner, men årsaken er en annen. (Les mer om hyperopi.) Astigmatisme er en annen mulighet.

Når du har fått slått fast at det dreier seg om presbyopi, er det på tide å tenke over hvilke alternativer som er tilgjengelige for å korrigere det.

Lesebriller for presbyopi

Avhengig av tilstand kan det være nok at du bruker briller bare når du leser. I så fall snakker vi om lesebriller. Men hva gjør du hvis du ikke vil bruke briller når du er ute blant folk? Du kan også vurdere ...

Kontaktlinser for presbyopi

Med multifokale kontaktlinser kan du lese både på nært hold og på avstand, og brillene kan få være hjemme. Dagens silikonhydrogellinser er mye mer komfortable å bruke og kan sitte i lengre enn for ti år siden.

Kirurgisk inngrep ved presbyopi

Det finnes også kirurgiske alternativer som kan korrigere tilstanden. LASIK eller konduktiv keratoplastik (CK) (Conductive Keratoplasty) kan skape en løsning i monovision for presbyopi. Dette innebærer i prinsippet at du bruker ett øye til å fokusere med på avstand og det andre til å fokusere på nært hold.

Høres det rart ut? Det er faktisk ikke det.

Hvis vi går tilbake til sammenligningen med et kameraobjektiv, er det omtrent som å bruke to linser – ett teleobjektiv for avstand og ett makroobjektiv for nært hold. Det finnes altså monovision-linser for presbyopi som gjør det samme.  

Det er ingen grunn til å deppe hvis du har fått presbyopi. Det skjer med oss alle, og som vi har sett finnes det forskjellige muligheter til å korrigere det. Hvis du er over 40 og lurer på om du har presbyopi, bør du bestille time hos optikeren nå.

Problemet blir bare verre, og det er ingen grunn til at du skal måtte plages med hodeverk eller andre plager som kommer av dårlig syn. Ta grep for bedre syn i dag.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler