Myopi (nærsynthet) innebærer at man ser klart på nært hold, mens ting som befinner seg på avstand blir utydelige.

Det er et relativt vanlig problem, og mange oppdager det ikke umiddelbart siden ikke alle objekter i synsfeltet er uklare.

Det går fint å lese bøker eller menyer. Men det skiltet der borte ...? Det kan være vanskelig å se tydelig.

Grunner til nærsynthet

Myopi er vanligvis genetisk betinget.

Hvis du er nærsynt, bør du være spesielt oppmerksom på tidlige tegn til myopi hos barna dine. Det er viktig at du får testet øynene deres jevnlig, siden vanlig nærsynthet ofte inntrer tidlig i livet. Mange barn med myopi utvikler det i tidlig alder. Problemene forverres deretter for hvert år frem til tidlig 20-årsalder.

Det er også andre årsaker til at man utvikler nærsynthet. Husker du at foreldrene dine sa at du ikke måtte sitte for nær tv-en? Å sitte foran dataskjermer i flere timer, eller å lese i dårlig lys – alt som anstrenger øynene – kan ha betydning.

Per i dag er det ingen som vet nøyaktig hva som forårsaker myopi, selv om man nå vet en hel del om det.

Problemet med myopi oppstår når lyset som kommer inn i øynene fokuseres foran netthinnen i stedet for på den, slik det skal i et normalt fungerende øye. (Når lyset fokuseres bak netthinnen, lider du av langsynthet. Du kan lese mer om det her.)

Nå som vi vet litt mer om de mulige årsakene til myopi, hva kan vi gjøre med det?

Behandling av myopi

Som du kanskje har gjettet, er briller for nærsynthet én måte å korrigere et uklart avstandssyn på. Hvis du er over 40, kan du få behov for multifokale linser slik at du kan se tydelig både på avstand og nært hold, for eksempel avisen.

Mange velger å fikse problemet med kontaktlinser for nærsynthet. Det finnes linsealternativer som korrigerer både nærsynthet og langsynthet. Har du en aktiv livsstil, kanskje du driver med sport og idrett, eller rett og slett foretrekker kontaktlinser i stedet for briller? Snakk i så fall med optikeren om hvilke kontaktlinsealternativer du kan velge mellom.

Kirurgisk korrigering av myopi kan også være et alternativ. I en LASIK-operasjon mot nærsynthet benyttes laser for å endre formen på hornhinnen slik at lyset som kommer inn i øynene fokuseres der det skal. Men det er ikke et alternativ som passer for alle. Det kommer an på øynene. Du bør også være oppmerksom på at mange forsikringsselskaper ikke dekker kostnadene ved inngrepet, siden det anses for å være kosmetisk.

Myopi hos barn

Som vi nevnte tidligere er nærsynthet hos barn ofte arvelig betinget. Hvis du har barn og selv har diagnosen myopi, kan du ha videreført det til dine barn. Det er naturligvis ikke din feil. Men du bør være oppmerksom på tegn som kan tyde på myopi (hodeverk, flytter seg nærmere ting for å lese dem, tretthet forårsaket av anstrengte øyne osv.).

Du bør som alltid besøke optikeren din med jevne mellomrom.

Hvis barnet ditt har myopi, er ikke dette noe som forsvinner av seg selv. Tvert om blir det ofte verre helt frem til slutten av tenårene.

For yngre barn går diskusjonen på om mer tid utendørs – borte fra tv og tv-spill – kan bidra til færre tilfeller av nærsynthet hos barn.

En tur i parken eller å leke utendørs er en glimrende måte å være sammen på, og kanskje hjelper det barnets øyne også.

Kontakt optikeren hvis du eller barna dine ser dårlig. Hvis du ikke har noen optiker, kan du be familie eller venner om å anbefale en. Du trenger ikke se dårlig en dag til!

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler