Langsynthet, også kjent som hyperopi, er det vanlige navnet for å beskrive når man ser ting uklart på nært hold, men tydelig på avstand.

Det kan for eksempel være vanskelig å se på tv, men ikke noe problem å lese skiltene på motorveien. Slik fungerer langsynthet – men ser ting som befinner seg på avstand, klart og tydelig. Det er det motsatte av nærsynthet. (Les mer om nærsynthet.)

Langsynthet eller presbyopi ...? La oss finne ut hva det er.

Hvis du tror du har symptomer på langsynthet, starter vi med litt detektivarbeid. Problemet kan være det optikeren kaller presbyopi. Mange av problemene er nøyaktig de samme (for eksempel uklart syn på nært hold og skarpt syn på avstand).

Hovedforskjellen mellom presbyopi og langsynthet, er alderen din. Hvis du er over 40 år og nettopp har begynt å legge merke til at øynene ikke fokuserer på liten skrift – spesielt i dårlig lys, som på restauranter – har du sannsynligvis presbyopi, og er ikke langsynt.

Begge synsproblemene er ganske vanlige og lar seg lett korrigere. De krever bare forskjellige typer briller eller kontaktlinser. Snakk med optikeren. (Du kan også lese mer om presbyopi.)

Hva forårsaker langsynthet?

Langsynthet kan skyldes forskjellige ting, men den mest sannsynlige årsaken er arvelighet.

Ved langsynthet fokuseres ikke lyset som kommer inn i pupillen, på riktig måte på netthinnen. Dette kan skyldes at øyet er kortere enn normalt, og at bildefokuset derfor ligger et stykke bak netthinnen. Det gjør at avisen du holder i hendene blir uklar, men at alt som befinner seg på avstand ser helt normalt ut.

Slik korrigerer man langsynthet

Kan man bli helt bra fra langsynthet ...? Det finnes ingen magiske piller som løser problemet, men det finnes en rekke andre alternativer.

Kontaktlinser for langsynthet

Sfæriske kontaktlinser korrigerer langsynthet. Gjøre en grundig vurdering av alle alternativer, for eksempel hvor ofte du ønsker å skifte kontaktlinser og hvor lenge du kommer til å bruke dem per dag. 

Tilpassede briller

Briller er et annet korrigeringsalternativ for langsynthet. Det er et livsstilsvalg om du ønsker briller eller kontaktlinser. Tenk over begge alternativene.

Laseroperasjon

LASIK er også et mulig alternativ ved langsynthet. En oftalmolog bruker laser for å omforme en del av hornhinnen. Husk også å vurdere kostnadene ved en slik operasjon hvis du vurderer dette alternativet. Ikke alle forsikringer dekker LASIK. Snakk med forsikringsselskapet for å høre hva forsikringen din dekker.

Som vi har sett, er langsynthet et svært vanlig problem som lett lar seg korrigere. Hvis du har problemer med å lese liten skrift eller ser uklart på nært hold, bør du kontakte en optiker. Optikeren gjør en vurdering av synet og forklarer hvilke alternativer du har.

Prosedyren er smertefri og tar ikke lang tid.

I motsetning til visse plager, som en vanlig forkjølelse, forsvinner ikke langsynthet av seg selv. Hvorfor går gjennom livet med uklart syn?

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler