Har optikeren sagt at du har astigmatisme (skjeve hornhinner)? Kanskje opplever du eller et familiemedlem symptomer på astigmatisme, som uklart syn, når dere ser på ting på nært hold og på avstand.

Hvis du opplever at du ser utydelig når du leser, skal du vite at du ikke er alene om det. Astigmatisme er en svært vanlig synsfeil. Du har sannsynligvis hørt om skjeve hornhinner mange ganger. Men hva er det egentlig?

Hvordan får man astigmatisme?

Enkelt sagt er astigmatisme en tilstand som kommer av at hornhinnen eller linsen har ujevn form.

Hornhinnene hos personer med astigmatisme er ofte avlange i stedet for runde. Dette gir refraksjonsfeil som forstyrrer lyset som kommer inn i øynene. Følgen er uklart syn.

Barn og voksne med astigmatisme kan ha vanskeligheter med å lese tekst eller se detaljer på både nært hold og avstand.

Ingen vet nøyaktig hva det kommer av. Men selv om det finnes forskjellige grunner til astigmatisme, finnes det én som er vanligere enn andre: arvelighet. Hvis du har uklart syn, ta en titt på slektstreet. Foreldrene dine eller andre slektninger har sannsynligvis hatt samme problem.

Går astigmatisme alltid i arv? Nei, iblant kan det skyldes et traume mot øyet. Man har også keratokonus, en forstyrrelse som får hornhinnen til å utvikle en konisk form. Dette fører med seg en vanskeligere type astigmatisme som krever spesiallinser eller et kirurgisk inngrep, men som også er mer sjeldent.

Enten du har en mild – eller ikke fullt så mild – form for astigmatisme, krever det en form for medisinsk korrigering for at du skal kunne se tydelig. Heldigvis er de fleste former for vanlig astigmatisme der du ser uklart, lette å korrigere.

Slik oppdager man astigmatisme

Har du vanskeligheter med å se ting klart på nært hold og på avstand? Har du ofte hodeverk? Ta deg en tur til optikeren. Uklart syn betyr ikke automatisk at du har astigmatisme. Det kan komme av andre ting.

Ved hjelp av noen raske (og smertefrie) tester kan optikeren fastslå om du eller familiemedlemmet har astigmatisme, og anbefale tiltak for å korrigere problemet.

Hvis du ser uklart, bestill time og finn ut hvilke alternativer du har.

Behandling av astigmatisme

Som tidligere nevnt er de fleste former for astigmatisme lette å behandle. Du har flere korrigeringsalternativer. Blant annet:

  • briller
  • kontaktlinser
  • LASIK-operasjon

Husk at ikke alle alternativer er like bra når det gjelder korrigering av astigmatisme. Hvis du er over 40 år, trenger du kanskje multifokale eller bifokale linser.

Snakk med optikeren om hva som er best for deg og din livsstil.

Kontaktlinser for astigmatisme

Toriske kontaktlinser ordineres vanligvis for personer som har astigmatisme.

Disse kontaktlinsene er tykkere nederst for å forhindre at de roterer når du har dem på. Det gjør at linsene alltid finner riktig posisjon på øyet for best mulig synsskarphet. Det forenkler også tilpasningen og forkorter tiden hos optikeren.

Hvis du har hørt optikeren nevne ordet "torisk", vet du nå hva det handler om i kontaktlinseverdenen.

Å korrigere astigmatisme kan være så enkelt som å besøke optikeren og følge anbefalingene. Nøl ikke med å si fra om hvilken type kontaktlinser du foretrekker (endagslinser, langtidsbruk osv.). Optikeren er der for å hjelpe!

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler