Den som ikke ser tydelig, griper alle sjanser som dukker opp. Det er ikke mulig å korrigere synet uten linser eller kirurgiske inngrep. Men det finnes enkelte grunnleggende grep du selv kan ta for å forbedre synsskarpheten og øyehelsen.

Gjør synet bedre på en naturlig måte

Den beste løsningen for å forbedre synsskarpheten på en naturlig måte, er å gi øynene det de trenger for at de skal holde seg friske. Jevnlig tilgang til næringsrik mat og vitaminer holder øynene – og kroppen generelt – i topp form.

Vitaminer og antioksidanter

To vanlige vitaminer og antioksidanter som har vist seg å ha positiv effekt på synet, er:

  • A-vitamin (underskudd av A-vitamin skader lageret vårt av pigmentet rhodopsin, som er viktig for å se i dårlig lys og om natten)
  • Lutein

Slik hjelper lutein øynene dine

Proteinet lutein finnes i høye konsentrasjoner i et lager i netthinnen der pigmentfylte celler hjelper til med å beskytte øyet mot kraftig lys. Forskning viser at luteintilskudd hjelper denne prosessen å øynene våre til naturlig å forbedre synet.

Heldigvis finnes antioksidanten lutein naturlig i frukt og grønnsaker som spinat, grønnkål og bladbete.

Mat for øynene

Mange av de vitaminer og antioksidanter som forbedrer synet naturlig, finnes i vanlig mat, blant annet:

  • gulrøtter, grønnkål, spinat og collard greens (en type grønnkål) (A-vitamin og lutein)
  • lever (A-vitamin), inkludert tran
  • bladbete, squash og rosenkål (lutein)
  • søtpoteter og smør (A-vitamin)

Kan øyeøvelser redde synet mitt? (Eller vil det bare få meg til å se teit ut?)

Mange øyeøvelser utgis for å være en måte man naturlig kan forbedre synet på og bøte på nærsynthet. Bates-metoden foreslår at man dekker øynene med hendene og bruker bevegelses- og visualiseringsteknikker for å omforme øyeeplet og forbedre synet. Yan Bao Jian Cao foreslår massasje og akupressur for å lindre anstrengte øyne og øyeproblemer.

Man har imidlertid ikke lykkes med å påvise noen andre resultater for noen av disse øvelsene enn anekdoter og placeboeffekt. Synsterapi er et viktig område innen optometri som omfatter problemer med skjeling, øyebevegelser og tretthet. Det finnes imidlertid ingen sikre belegg på at synsøvelser påvirker synsskarpheten.

Vi kan ikke korrigere synet uten profesjonell hjelp, og det finnes ingen raske løsninger for å løse synsproblemer. Men med verktøy som god næring og godt kosthold kan du selv hjelpe synet naturlig på vei. Du bør alltid rådføre deg med optikeren før du foretar deg noe.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler