Lurer du på om du kan bade med kontaktlinsene? La være.

American Optometric Association og FDA anbefaler at du unngår å bade når du bruker kontaktlinser. Det gjelder sjø, hav, svømmebasseng, badestamper og til og med dusj.

Hvorfor? Fordi vannet kan inneholde mange usynlige farer for øynene. Noen av disse mikroorganismene kan komme inn på øynene eller bak kontaktlinsene, noe som kan få skadelige konsekvenser.

Én av disse farene er Acanthamoeba-keratitt. Acanthamoeba-arter er vanlige mikroorganismer som finnes i jord og vann. Keratitt skyldes en betennelse i hornhinnen.

Ifølge AOA (American Optometric Association) forårsaker Acanthamoeba sjelden infeksjoner. Men i tilfeller der Acanthamoeba-keratitt inntreffer, kan det få ekstremt alvorlige følger som i ytterste konsekvens kan være en trussel for synet.*

Blant symptomene som er oppgitt av AOA, er blant annet:

  • Rød og smertefull øyeinfeksjon.
  • Uklart syn og en følelse av at man har noe i øyet, tåreproduksjon og lyssensitivitet.
  • Uvanlig lang periode med røde øyne, irriterte øyne – selv etter at du har tatt ut kontaktlinsene.
  • Organismer som Acanthamoeba skylles vanligvis ut av øyet hvis du ikke har på linser. Man kan imidlertid bli infisert selv om man ikke bruker kontaktlinser.
  • Unngå å skylle eller oppbevare linser i springvann.

Det er en grunn til at du skal rengjøre og desinfisere linser du tar ut og setter inn igjen, med egnede produkter, i tråd med optikerens instruksjoner: Det fjerner organismer og holder øynene friske.

Best resultat får du med "gni og skylle"-metoden – selv om du bruker rengjøringsvæske som er beregnet på rengjøring "uten gniing".

Endagslinser kan være med på å redusere faren for øyeinfeksjoner. Men vær oppmerksom på at endagslinser ikke fjerner risikoen for infeksjon fullstendig. Bruk av endagslinser hjelper imidlertid på andre måter, du slipper for eksempel daglige rengjøringsrutiner og får et nytt, friskt par hver dag.

Følg alltid optikerens anbefalinger med hensyn til bruk og rengjøring av linsene. Prøv ikke å spare penger på å blande ny og gammel rengjøringsvæske.

AOA anbefaler dessuten at du skifter linsebeholder minst hver tredje måned. Unngå å oppbevare beholderen på badet, og la den ligge åpen slik at den tørker mellom hver bruk.

  • It is important to have good hygiene habits when using contact lenses. 
  • Be optikeren om instruksjoner om hvordan du tar vare på linsene.
  • Optikeren kan hjelpe deg med mer enn bare å foreskrive nye linser.
  • Nøl ikke med å stille spørsmål angående linsepleie hvis optikeren sier noe du ikke forstår. Kontakt lege umiddelbart hvis du opplever smerter i øynene, enten du har på kontaktlinser eller ei.

Du har bare to øyne. Ta vare på dem.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

* American Optometric Association

Flere artikler