Hva er Acanthamøbe-keratitt?

Det er en sjelden øyesykdom som kan ha ødeleggende konsekvenser, som tap av et øye eller permanent blindhet.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er Acanthamøbe-arter er vanlige mikroorganismer som finnes i jord og vann. Organismene kan også forekomme i svømmebasseng, badestamper og til og med drikkevann.*

Mange mennesker utsettes for disse organismene, men få blir infisert siden de som oftest skylles bort. Den vanligste måten å bli infisert av Acanthamøbe-keratitt er via små sår eller andre øyetraumer, eksponering for forurenset vann eller dårlig hygiene i forbindelse med øyerelaterte helserutiner.

Hva er symptomene på Acanthamøbe-keratitt?

Symptomene på Acanthamøbe-keratitt er blant annet følgende:

  • Lyssensitivitet og kraftig tåreproduksjon.
  • Uklart syn, røde øyne og smerter.
  • En følelse av å ha fått noe i øyet.
  • Kraftig hodeverk.

Ikke ignorer disse symptomene hvis du opplever noen av dem. Kontakt lege umiddelbart. Fortell legen om du har badet, og i så fall hvor. All informasjon du kan bidra med, kan være til hjelp.

Acanthamøbe-keratitt kan behandles, men en tidlig diagnose er helt avgjørende.

Hva kan jeg gjøre for å redusere faren for å få Acanthamøbe-keratitt?

En skade på hornhinnen (den gjennomsiktige "kuppelen" som dekker øyet), kombinert med eksponering for Acanthamøbe-arter – særlig for personer med nedsatt immunsystem – kan ifølge American Academy of Ophthalmology, føre til infeksjon med Acanthamøbe-keratitt.**

Følg alltid retningslinjer for god hygiene siden Acanthamøbe-keratitt kan ramme både brukere av kontaktlinser og andre.

Hvis du bruker kontaktlinser, kan du redusere risikoen for infeksjon med Acanthamøbe-keratitt ved å følge rådene nedenfor.

Rengjør kontaktlinsene med "gni og skyll"-metoden.

skifte kontaktlinser minst hver tredje måned

Bruk alltid ny rengjøringsvæske – bland aldri gammel og ny væske.

Følg nøye optikerens anbefalinger for pleie av kontaktlinser.

Det er ikke verdt risikoen å prøve å spare noen få kroner på å forlenge skifteintervallet eller jukse med rengjøringsvæsken.

Og, som vi nevnte i artikkelen om ikke å bade med kontaktlinser, bør du også unngå å dusje med kontaktlinsene på. Til og med springvannet hjemme inneholder små forurensninger som kan feste seg på kontaktlinsene.

Flere millioner mennesker bruker kontaktlinser hver eneste dag uten problemer. Det er en grunn til at optikeren gir deg retningslinjer for å ta vare på kontaktlinsene. Følg dem, og opplev friheten du får ved å bruke kontaktlinser.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

* Centers for Disease Control and Prevention

** American Academy of Ophthalmology

Flere artikler