Hvis du leser dette her, vurderer du kanskje å skaffe deg kontaktlinser for første gang.

Du lurer kanskje på om det er problemer knyttet til kontaktlinsebruk som du bør være klar over før du bytter ut brillene.

For all del. La oss finne ut av det sammen ved å utforske og besvare forskjellige spørsmål omkring emnet og skille mellom fantasi og virkelighet.

Er kontaktlinser bedre enn briller?

I de fleste tilfeller handler det om personlige preferanser. Bruk av kontaktlinser betyr ikke at man ikke kan bruke briller og omvendt. Mange velger å bruke kontaktlinser til visse tider, for eksempel på skolen eller på jobben, og bytter senere til briller. Du kan også variere ved å bruke kontaktlinser én dag og briller den neste.

Rengjøring av kontaktlinser: Er det vanskelig?

Du kommer til å merke at det ikke er så mye mer tidkrevende å rengjøre kontaktlinsene enn å pusse brillene. Sørg bare for at du bruker steril linsevæske og ikke springvann. Springvannet kan inneholde avleiringer som legger seg på kontaktlinsene. Og det vil du ikke at skal skje.

Dessuten må du aldri – og dette er svært viktig – prøve å rengjøre linsene ved å putte dem i munnen eller spytte på dem. I stedet for å rengjøre dem risikerer du det motsatte, at du tilfører bakterier.

Hvis du overhodet ikke ønsker å drive med rengjøring om kvelden, kan du vurdere å skaffe deg endagslinser. Den typen linser kan du bare kaste når du har brukt dem og er ferdig for dagen. De krever ingen daglig rengjøring.

Er kontaktlinser farlige?

Flere millioner mennesker bruker kontaktlinser hver eneste dag uten problemer. En del førstegangsbrukere av kontaktlinser er redde for at linsene skal gli inn bak øynene. Ta det helt med ro, det er ikke mulig. Øyets bindehinne, den gjennomskinnlige hinnen som beskytter øyets overflate, forhindrer at det skjer.

Du bør imidlertid være oppmerksom på at kontaktlinser er medisintekniske produkter. De kan kun skrives ut og leveres ut av en godkjent optiker. Det har skjedd at folk har skadet øynene når de har brukt «Halloween»-linser.

Sminke og kontaktlinser: Må jeg velge enten eller?

Det går fint å bruke sminke og kontaktlinser samtidig hvis man bare er forsiktig med begge deler. Sett for sikkerhets skyld inn kontaktlinsene først. Da får du ikke oljer og andre stoffer fra sminken på linsene.

Derfor bør du også alltid vaske hendene før du håndterer kontaktlinsene og unngå og bruke kraftig parfymert såpe med fuktighetskrem. Ellers risikerer du å overføre uønskede stoffer til linsene.

Det finnes noen generelle kontaktlinseproblemer som mange førstegangsbrukere lurer på før de går over til kontaktlinser. Sørg for å diskutere eventuelle spørsmål du har med optikeren, siden mer spesifikke spørsmål kan variere fra person til person.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler