Du har kanskje hørt at toriske kontaktlinser er kontaktlinser for astigmatisme. Men hva er de, og hvorfor hjelper de? Vi går gjennom hvordan du setter inn kontaktlinser og hvordan de fungerer, samt hva du bør tenke på og når du tror at du trenger dem.

Hva er toriske kontaktlinser?

En torisk kontaktlinse er en kontaktlinse som er formet på en bestemt måte. Standardlinser har sfærisk overflate: Se for deg at man skjærer av en del av en ball.

En torus derimot, er en geometrisk form som minner om en smultring. En torisk linse er formet som den ene enden av smultringen.

Formen til toriske kontaktlinser skaper ulike refraktive, eller fokuserende, styrker i de vertikale og horisontale orienteringene. 

Kontaktlinser for astigmatisme

Toriske kontaktlinser korrigerer problemer med astigmatisme som skyldes ulike kurvaturer i hornhinnen eller linsen i øyet (kalles vanlig, korneal eller lentikulær astigmatisme).

Det betyr at hornhinnen eller linsen er bøyd, slik at refraksjonen i øyet skiller mellom det vertikale og det horisontale planet. Dette gir uklart syn og vanskeligheter med å se små detaljer. Noen ganger kan det se ut som vertikale linjer heller.

Toriske kontaktlinser har ulike refraktive styrker i de vertikale og horisontale orienteringene som korrigerer problemet som skaper astigmatisme.

Velge toriske kontaktlinser

Toriske linser må som alle kontaktlinser ordineres av optiker, som velger de linsene som egner seg for synet ditt og tilpasser dem til øynene dine. Snakk med optikeren hvis du tror at du trenger kontaktlinser for astigmatisme eller andre synsproblemer.

Her er noen viktige ting du bør tenke på:

Tilpasning er spesielt viktig når det gjelder toriske kontaktlinser.

Siden toriske kontaktlinser har en spesiell orientering, er det viktig at de sitter riktig på øyet. Produsentene lager toriske kontaktlinser med egenskaper som skal hjelpe linsene å sitte ordentlig, blant annet:

  • tynne og tykke soner
  • trunkering, der en liten bit av linsens nedre del kappes av
  • ballast, der linsen er litt tykkere eller tyngre

Dette betyr at tilpasningen av kontaktlinsene er enda viktigere enn ellers. Toriske kontaktlinser har en midtakse, som i likhet med jordens ekvator, holder synslinjen klar. Hvis linsene ikke passer og sklir omkring, er det akkurat slik du kommer til å oppfatte synsskarpheten også.

Ulike typer toriske kontaktlinser

Toriske kontaktlinser korrigerer også andre synsproblemer og finnes for alle anvendelser. Det finnes toriske endagslinser og andre toriske engangslinser – de fås til og med som fargede linser.

Toriske kontaktlinser fås både i mykt og stabilt (RGP) og i hardt linsemateriale. RGP-linser sitter bedre, men krever lengre tilvenning. De kan også oppleves tørrere og mer ømfintlige. Myke toriske kontaktlinser er mer komfortable og lettere å håndtere, men krever ekstra arbeid ved tilpasningen for at de skal sitte godt på øyet.

Snakk med optikeren hvis du ønsker toriske kontaktlinser – eller andre kontaktlinser – for astigmatisme. Han eller hun hjelper deg å finne riktig korrigering og tilpasser dem til dine øyne og din livsstil.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler