Kontaktlinser er medisintekniske produkter som godkjennes og reguleres av det amerikanske FDA-departementet, det er derfor viktig å ta godt vare på dem. Her er noen punkter du må huske på når det gjelder å ta vare på linsene og sørge for at de fungerer optimalt for deg.

Følg bruksanvisningen

Ikke prøv å forlenge brukstiden for linsene. Det er ikke verdt risikoen. Kontaktlinser produseres i forskjellige materialer til forskjellige formål og er FDA-godkjent for hver spesifikke situasjon.

Kontaktlinser: Håndter linsene forsiktig!

Myke kontaktlinser går lett i stykker. Vær forsiktig. Kast linsen hvis den går i stykker. Berør heller ikke linsene med neglene. Negler er ikke bare skarpe, det samles dessuten en masse bakterier under dem.

Del aldri kontaktlinser med andre

Å dele kontaktlinser med andre innebærer ikke bare at bakteriene spres fra person til person. Kontaktlinsene er tilpasset og ordinert for ditt syn og dine øyne.

Bruk ny linsevæske hver gang

Rengjør aldri kontaktlinsene i springvann – springvann kan inneholde patogener og bakterier som sprer infeksjoner.

Slikk aldri på linsene – munnen er full av bakterier. Flere av dem er riktig nok bra for fordøyelsessystemet, men de er ikke bra for øynene.

Gni og skyll

Gni kontaktlinsene med fingertuppene i ny linsevæske i 5–20 sekunder. Skyll nøye – igjen med ny linsevæske. Forskere har funnet ut at systemet med å "gni og skylle" fortsatt er den beste måten å holde kontaktlinsene fri for mikroorganismer på, også hvis du bruker rengjøringssystemer som er beregnet på rengjøring "uten å gni".

Hold linseetuiet rent

Skyll etuiet grundig etter hver bruk, og sett den opp ned på en tørr, ren flate. AOA (American Optometric Association) anbefaler å skifte ut kontaktlinseetuiet minst hver tredje måned.

Sov aldri med kontaktlinser som ikke er beregnet på bruk om natten.

Månedslinser er utformet med en spesiell teknologi som slipper gjennom mer oksygen til hornhinnen. Når du er våken og har øynene åpne, tilføres oksygenet normalt via tårevæsken, gjennom kontaktlinsene og videre til hornhinnen.

Når du sover, kan vanlige kontaktlinser forhindre tilstrekkelig oksygentilførsel til øynene. Dette kan føre til infeksjoner, sår og unormal vekst av blodkar i hornhinnene.

Les gjennom og følg bruksanvisningene

Følg optikerens instruksjoner, informasjonen på pakningsvedlegget for kontaktlinsene og bruksanvisningen for linsevæsken og linsebeholderen. Disse er alle del av et nøye uttenkt system som skal hjelpe deg å ta vare på kontaktlinsene og linseproduktene på en måte som beskytter øyne og helse.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler