Det finnes utrolig mange sport- og idrettsutøvere i verden.

Vi legger mange krefter i å beskytte oss mot brukne ben, hjernerystelser og til og med vannblemmer, men glemmer ofte å forebygge skader på hornhinnen, øyehulebrudd og permanent synstap. Hvert år rammes 40 000 personer av øyeskader i et omfang som er stort nok til å rapportere om.

Det finnes forskjellige typer sportsbriller som er beregnet ikke bare på å beskytte synet og øynene, men også på å forbedre idrettsprestasjonene.

Bedre spill, bedre prestasjoner, bedre beskyttelse

Det finnes klare beskyttende og prestasjonsmessige fordeler ved å bruke spesialdesignede sportsbriller. Slik kan sportsbriller være til hjelp i større sports- og idrettskategorier.

Kontaktsport

Både spillere og ivrige tilskuere kjenner godt til alle harde albuer, knær og lignende man kan bli utsatt for i fotball, ishockey og basket.

Beskyttelses- eller vernebriller forhindrer slag i øynene, dine mest sensitive og utsatte organer. De kan forhindre øyehulebrudd, hevelser på netthinnen, indre blødninger, regnbuehinnebetennelse og traumatisk katarakt som følge av stump vold.

Sportsbriller gir deg også bedre syn og beskyttelse mot solen, og hvis du trenger synskorrigering, gir de også bedre synsskarphet og færre problemer.

Anbefalt beskyttelse:

  • Beskyttelses- eller vernebriller
  • Ansiktsmasker av polykarbonat

Ball- og kølleidrett

I sportsgrener som håndball, squash, racketball, tennis, golf og baseball kommer det ofte harde objekter flyvende i høy hastighet. Is- og duggfrie briller hjelper deg ikke bare med å fokusere på ballen. Utførelsen i slagfast polykarbonat har forskjellig utforming avhengig av sportsgren og beskytter også øynene mot ballen.

Anbefalt beskyttelse:

  • Beskyttelsesbriller
  • Ansiktsvern og hjelmer

Vannsport

Sport- og svømmebriller er en suveren løsning i vannsport der vindforhold og høyt tempo kan føre til at ting kommer flyvende mot deg. Sportsbriller er også svært viktig for å blokkere for skadelige UV-stråler og forhindre at prestasjonene hemmes av solblending.

Hos svømmere som bruker kontaktlinser, er svømmebriller med på å holde vannet borte fra øynene. Dette bidrar til å forhindre infeksjoner, som er den fremste årsaken til kontaktlinsekomplikasjoner. (Obs! Bruk ikke kontaktlinser når du bader.)

Anbefalt beskyttelse:

  • Beskyttelses- eller vernebriller
  • Svømmebriller

Velge riktige sportsbriller

Dette bør du tenkte på når du velger beskyttelsesbriller eller svømmebriller:

  • Kjøp aldri beskyttelsesbriller eller svømmebriller uten glass.
  • Påse at glassene er utformet slik at de faller ut ved en eventuell ulykke.
  • Velg glass av polykarbonat, som er det mest slagfaste materialet på markedet.
  • Søk etter duggfrie glass, og glass med UV-beskyttelse til utendørsidrett.

Husk: ved å beskytte øynene beskytter du synet. Snakk optikeren hvis du har spørsmål. Han eller hun hjelper deg slik at du får riktig øyepleie og riktige briller for deg og din livsstil.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler