Tanken på å ta ut kontaktlinsene kan virke litt skremmende for førstegangsbrukere.

Til og med erfarne brukere kan oppleve det som litt slitsomt å tilpasse seg noe nytt. Hva kan du gjøre?

Ta det med ro! Alt blir lettere med øvelse – til og med å ta ut kontaktlinser. Ikke bli bekymret selv om det er litt vanskelig de første gangene. Det er helt normalt.

Nedenfor finner du noen tips om hvordan du tar ut kontaktlinsene og gjør prosessen (og kveldsrutinene) litt enklere.

Før du tar ut kontaktlinsene

En av de viktigste tingene å huske på når du skal ta ut linsene, er først å vaske hendene med såpe og vann. Tørk hendene for å minimere mengden vann som kommer i kontakt med kontaktlinsene.

Et annet viktig råd når du tar ut (og setter inn) kontaktlinser, er å begynne med samme øye hver gang. Det reduserer risikoen for å forveksle linsene. (Husk at på samme måte som du har en høyre- og venstresko, har du en høyre- og en venstrelinse.)

Slik tar du ut kontaktlinser

Er du klar til å ta ut kontaktlinsene? Da setter vi i gang!

 1. Still deg foran et godt opplyst speil, særlig de første gangene.
 2. Se opp.
 3. Løft øyelokket med pekefingeren på din ikke-dominante hånd.
 4. Trekk ned den nedre kanten på øyet med langfingeren på din dominante hånd.
 5. Klem linsen forsiktig sammen med langfingeren og tommelen slik at du kan trekke den ned og bort fra øyet. Pass på så du ikke klemmer sammen linsen mer enn nødvendig.
 6. Plasser linsen i håndflaten i den andre hånden.

Det var det! Det er faktisk enkelt.

Rengjøring av kontaktlinser

Feil håndtering og rengjøring av kontaktlinser er en av de viktigste årsakene til øyeinfeksjoner og andre problemer. Hvis du ikke bruker endagslinser, er noe av det viktigste du kan gjøre for å beskytte øynene og synet, å gjøre rengjøringen til en del av den daglige rutinen når du tar ut linsene.

Rask og enkel rengjøring av kontaktlinser. Dette er alt du trenger å gjøre:

 • Legg linsen i håndflaten og hell over linsevæske.
 • Gni linsen med fingertuppen i 30 sekunder.
 • Gjenta prosedyren med den andre linsen.
 • Legg linsene i beholderen, dekk dem med ny linsevæske og sett på lokket.

Har du vanskeligheter med å ta ut kontaktlinsene?

Her er noen ting du bør tenke på:

 • Øyedråper og fuktighetsgivende væsker kan gjøre det lettere å løfte linsen av øyet. Hvis øynene er tørre, sitter kontaktlinsen litt mer fast.
 • Det er alltid en liten tilpasningsperiode når du begynner med eller skifter kontaktlinser. Pass på å ha god tid så du slipper å stresse når du tar ut linsene.
 • Før linsen mot det hvite i øyet, spesielt hvis du er redd for at det skal kjennes ubehagelig. Å føre linsen nedover mot nedre del av øyet kan også gjøre det lettere å løfte den av øyet.
 • Hvis kantene på linsene fester seg til hverandre, drypper du bare på litt ny rengjøringsvæske og gnir forsiktig til de løsner.
 • Snakk med optikeren hvis du fortsatt har problemer med å ta ut linsene. Han eller hun kan anbefale verktøy som gjør det enklere å ta ut linsene. Det kan være små sugeverktøy eller pinsetter med myke spisser som hjelper deg å løfte ut linsen.

Husk at alle kontaktlinser er medisintekniske produkter og at de må behandles forsiktig. For å beskytte øynene og synet er det svært viktig at du følger pleieanvisningene fra optikeren og fra linse- og linsevæskeprodusentene. Snakk alltid med optikeren før du begynner å bruke kontaktlinser eller bytter linsetype.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler