Hvordan man setter i kontaktlinser er noe alle nye – eller potensielt nye – kontaktlinsebrukere lurer på.

Hvis du aldri har gjort det før, kan innsettingsprosedyren virke litt merkelig til å begynne med. Våre reflekser prøver jo tross alt å unngå å få ting i øynene, ikke sant?

Ta det rolig. Å sette inn kontaktlinser er en utrolig enkel prosess, og vi er her for å hjelpe deg med hvert trinn. Det krever litt øvelse, men du får snart taket på det.

Slik setter du i kontaktlinsene i fem enkle trinn

For det første bør du egentlig prøve å la være å tenke på det som at du setter inn linser i øynene – for det gjør du jo faktisk ikke. Du plasserer kontaktlinsene på øynene, der de sitter komfortabelt og hjelper deg å se tydelig. Men tilbake til selve fremgangsmåten. Dette er antakeligvis den enkleste metoden for å sette inn kontaktlinser.

1. Vask hendene.

Det er viktig at du ikke uforvarende overfører støv, bakterier eller sminke til kontaktlinsen, siden dette vil virke irriterende på øynene. Sørg også for å bruke vanlig såpe uten kraftig parfymering eller fuktighetskrem. Skyll hendene nøye og tørk dem. Nok en gang, dette gjør du for å unngå å overføre uønskede elementer til øynene. Nå er det tid for å sette inn kontaktlinsene.

2. Begynn alltid med samme øye.

Kontaktlinsene er individuelt tilpasset hvert øye, høyre og venstre. På samme måte som sko, kan du ikke bytte dem om. Siden kontaktlinsene ser identiske ut når du har tatt dem ut av forpakningen, bør du begynne med høyre øye hvis du er høyrehendt, eller venstre øye hvis du er venstrehendt. Gjør dette hver gang du setter i linsene, så blir det lettere å holde rede på hvilken som er hvilken. Dette er den enkle måten å sette inn kontaktlinser på første gangen, og det er akkurat det vi er ute etter.

3. Ta forsiktig opp kontaktlinsen.

Plasser linsen på pekefingeren. Se på den. Er den bøyd oppover, som en skål? Det er i så fall bra! Nå er den nesten klar. Rengjør linsen med linsevæsken, så er du klar til å sette den inn og fortsette dagen.

4. Løft øyelokket, og sett inn kontaktlinsen.

Bruk den ledige hånden til å holde oppe øyelokket, og sett inn linsen med den andre. Mange velger å se bort når kontaktlinsen plasseres på øyet. Det velger du selv, du kan også se direkte på linsen. Begge deler fungerer like bra.

5. Blunk og smil – nå er alt klart!

Apropos det. Blunk naturlig og ta en titt i speilet hvis du vil. Hvis alt kjennes og ser bra ut, er du klar. Vi sa jo at det var lett!

Vanlige myter om å sette inn kontaktlinser

La oss avlive noen vanlige myter om å sette inn og bruke kontaktlinser:

Hva skjer hvis en kontaktlinse glir bak øyet?

Det enkle svaret er: Det gjør den ikke. Det er umulig. Bindehinnen, som dekker den fremre, hvite delen av øyet, forhindrer at det skjer.

Tenk om kontaktlinsene fester seg til øynene og jeg ikke får dem ut?

Ikke vær redd. Linsene suger seg ikke fast som små sugekopper. De er utformet slik at de sitter på øyet, men også slik at de er lette å ta ut når du vil ha dem ut. Og tilsvarende ...

Kommer ikke linsene til å falle ut av øynene hele tiden?

Dette er en myte som kanskje stammer fra gamle filmer eller tv-programmer der noen av karakterene har mistet en hard kontaktlinse. I virkeligheten er det svært usannsynlig at dette skal skje med dagens myke kontaktlinser.

Vi håper at disse tipsene om hvordan du setter inn kontaktlinser, skal hjelpe deg med linsene og fjerne noen av mytene omkring dem. Som med alt annet gjelder det at jo flere ganger man gjør det, desto enklere blir det å sette inn kontaktlinsene. Snart kommer du til å kunne gjøre det uten at du tenker over det.

Spør optikeren din hvis du trenger praktisk hjelp. Han eller hun veileder deg gjerne gjennom prosessen personlig.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler