Å kjøpe kontaktlinser er ikke det samme som å kjøpe lesebriller. Det er ikke bare å gå inn i butikken og prøve noen par og bestemme seg for hva som passer best for deg. Kontaktlinser er medisintekniske produkter, noe som innebærer at brukeren må følge en viss prosedyre for å få dem.

De gode nyhetene ...? Å kjøpe kontaktlinser er enkelt og tar ikke lang tid – alt det krever, er et besøk hos optikeren.

Slik gjør du:

Hvordan skaffer jeg meg kontaktlinser?

La oss anta at du ikke allerede har briller, og gå gjennom hele prosessen. La oss også anta at du trenger kontaktlinser for å korrigere uklart syn – for eksempel fordi du har vanskeligheter med å lese liten skrift, er nærsynt eller har problemer med å se klart på avstand.

Oj, trenger jeg briller? Hjelp!

Først og fremst: Ta det helt med ro! Synet vårt endres i takt med at vi blir eldre. Det er helt normalt. Hvis du ignorerer synsforandringene og later som om du ikke trenger briller eller kontaktlinser, kan det føre til hodepine og at du må slite deg gjennom dagen. Og det er vel ikke noen god idé!?

Å skaffe seg kontaktlinser kan hjelpe deg til et bedre liv fordi du da kommer til å se tydelig, og i motsetning til om du får deg briller, kommer ingen til å se noen forandring hvis du velger å holde det hemmelig.

Ring og bestill en synsundersøkelse

Hvis du er usikker på hvilken optiker du skal gå til, kan du les anbefalinger på nettet og spørre venner. Hvis du vil ha flere tips om hvordan du finner den beste optikeren for deg, kan du lese vår artikkel med råd om hvordan du finner en optiker.

Tenk over hvilke kontaktlinser som passer best for deg

Selv om det til sjuende og sist er optikeren som bestemmer hvilke kontaktlinser du bør velge, vil han eller hun også ta hensyn til dine ønsker. Før du tar synsundersøkelsen, bør du tenke over hvor ofte du vil skifte ut kontaktlinsene med et nytt par. Med endagslinser får du et nytt, friskt par hver dag. Det betyr at du slipper daglige rengjøringsrutiner og kjøp av linsevæske, noe som gjør dette til et mye enklere alternativ. 

Hva skjer i en synsundersøkelse for kontaktlinser?

Å få utført en synsundersøkelse er lett og noe du bør gjøre én gang i året. Du kan som regel forvente at optikeren undersøker helsetilstanden til øynene og stiller noen spørsmål. Du finner en mer detaljert beskrivelse av synsundersøkelser for kontaktlinser i artikkelen vår.

Hvor kjøper man kontaktlinser?

Når du har fått linseseddelen og prøvelinser, er du klar til å kjøpe kontaktlinser. Men hvor skal jeg kjøpe dem ...? Bør jeg kjøpe kontaktlinser på nettet eller hos optikeren? Det er opp til deg. Det kan være litt enklere å kjøpe dem hos optikeren, siden de vet hva du trenger. Men du kan også lete etter en god pris på nettet.

Hold deg til veletablerte kilder. Alle liker å spare penger. Men la ikke løfter om billige kontaktlinser lokke deg ut på nettauksjoner med tvilsomme kilder. Det er ikke verdt risikoen å prøve å spare noen få kroner når det gjelder øyehelsen.   

Bruke kontaktlinser for første gang

Vær nøye med å følge optikerens anvisninger når du begynner å bruke kontaktlinser. Det er viktig å følge rengjøringsinstruksjonene og skifteintervallet. Antakelig må du også lære deg å sette inn og ta ut kontaktlinsene. (Lær deg hvordan du setter i kontaktlinsene, ved å se på videoen vår.)

Å kjøpe kontaktlinser er riktig nok noe mer komplisert enn å handle melk og brød på lokalbutikken, men det er likevel både enkelt og smertefritt. Og når kontaktlinsene først er anskaffet, vil du prise deg lykkelig over å kunne se omgivelsene klart og tydelig uten å ofre din personlige frihet. 

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler