Silikonhydrogellinser får navnet fra materialet de lages av. Som mye annet har kontaktlinser blitt utviklet i takt med at det er utviklet bedre teknologi og materialer. Men på hvilken måte gjør ulike silikonhydrogelmaterialer kontaktlinsene bedre? Her skal vi gå gjennom hva de er, og hvorfor de representerer en forbedring.

Hva er silikonhydrogellinser?

Myke kontaktlinser ble mulig å fremstille på 60- og 70-tallet ved utviklingen av hydrofil ("vannelskende") polymerer: store molekyler som består av repeterende strukturelle enheter (se for deg et langt tog med mange vogner) og kalles "hydrofil gel" eller bare "hydrogel".

Silikonhydrogel er det siste i en rekke utviklingstiltak som skal gi kontaktlinser økt oksygengjennomstrømning (økt komfort, lengre brukstid og bedre øyehelse), fuktighet (bedre komfort) og klinisk ytelse. Silikon slipper gjennom mer oksygen enn vann, det innebærer at oksygengjennomstrømningen ikke lenger er avhengig av hvor mye vann som finnes i hver linse.

Typer silikonhydrogel

Dagens kontaktlinser lages i mange forskjellige typer, til og med generasjoner, av silikonhydrogel. Disse har tekniske navn som galyfilcon, senofilcon, comfilcon og enfilcon.

Uansett produksjonsmateriale er alle kontaktlinser FDA-godkjent for bestemte forhold som angår bruk og skiftefrekvens. Silikonhydrogelmateriale gir som regel bedre komfort og lengre brukstid. Du bør snakke med optikeren om kontaktlinser som passer best for deg.

Fordeler ved silikonhydrogellinser

Den største fordelen ved silikonhydrogellinser er at du slipper å velge mellom oksygengjennomstrømning og fuktighet. Dette gir nye muligheter, blant annet:

  • Endagslinser (brukes én dag og kastes).
  • Månedslinser (kontinuerlig bruk, iblant opptil 30 dager, før de må skiftes).
  • Økt komfort og synsytelse.

Velge silikonhydrogel

Det finnes mange ulike typer silikonhydrogelmaterialer som alle brukes for å produsere kontaktlinser for ulike korrigeringsbehov og anvendelser. Det kan være praktisk å vite fordelene med silikonhydrogel når du skal oppgi kontaktlinseønsker. Du bør likevel snakke med optikeren før du velger de kontaktlinsene som passer best for deg, og se på bruksplan og skifteintervall før du bestemmer deg. Alle kontaktlinser er godkjent av det amerikanske FDA-departementet.

Det kan riktignok være billigere å kjøpe kontaktlinser med høy oksygengjennomstrømning på nettet. Men husk at linser som kjøpes på nett, kanskje ikke er godkjent av FDA. Alle kontaktlinser skal ordineres av optiker og tilpasses dine øyne.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler