Multifokale kontaktlinser er utformet slik at de har ulike linsestyrker som fokuserer synsskarpheten på forskjellig avstand fra brukeren. Men hvordan fungerer dette, og er det noe for deg? Vi hjelper deg med å undersøke multifokale kontaktlinser og forklarer hvordan du bør tenke for å avgjøre om dette er riktig valg for deg.

Hva er multifokale kontaktlinser?

Multifokale kontaktlinser er kontaktlinser med flere ulike styrker i én og samme linse. Vanligvis har de én styrke for å se på nært hold, én styrke for å se på avstand og én styrke for å se på mellomlang avstand. Denne løsningen hjelper personer med presbyopi å korrigere aldersrelaterte synsproblemer der øyet ikke lenger kan fokusere på nært hold.

Hva er forskjellen på multifokale og bifokale linser?

Multifokale kontaktlinser har en gradvis overgang fra lesestyrke på nært hold til en styrke for å se på normallang avstand. De minner mye om progressive briller. Bifokale kontaktlinser derimot, har en skarp kant mellom linsens nær- og avstandsstyrke.

Typer multifokale kontaktlinser

Multifokale kontaktlinser fås både i mykt og stabilt (RGP) og hardt linsemateriale.

Det finnes to hovedtyper av multifokale kontaktlinser. Den vanligste er et sett konsentriske sirkler med linsestyrke for å se på forskjellige avstander. Det finnes også kombinerte design hvor både nær- og avstandsstyrken er nært øyets sentrum og imiterer en naturlig synsopplevelse ved å korrigere de spesifikke aberrasjonspunktene i øyet.

Velge multifokale kontaktlinser

Hvordan vet du om multifokale kontaktlinser er noe for deg? Her er noen fordeler og ulemper du bør tenke over før og under ditt besøk hos optikeren.

Fordeler ved multifokale kontaktlinser

 • Multifokale kontaktlinser har en rekke fordeler, blant annet følgende:
 • Bedre synsskarphet for synsintervallet fra nært hold til lang avstand.
 • En mindre brå overgang mellom ulike styrker.
 • Evne til å se under de fleste forhold uten ekstra briller.

Ulemper ved multifokale kontaktlinser

 • Multifokale kontaktlinser gir en rekke muligheter synsmessig, men kan også:
 • være vanskelige å justere på grunn av ulike synsopplevelser
 • føre til blending i mørket, tåkesyn eller skygger i tilpasningsperioden
 • være dyrere på grunn av den mer kompliserte designen

Alternativ til multifokale kontaktlinser

Hvis multifokale linser ikke høres ut som et praktisk valg, finnes det flere andre alternativer, blant annet:

 • Bruk av lesebriller i tillegg til vanlige kontaktlinser
 • Monovision-kontaktlinser.
 • Bifokale kontaktlinser.
 • Kirurgisk korrigering eller linseimplantat etter anbefaling fra lege.

Optikeren er din beste informasjonskilde hvis du vurderer å skaffe deg kontaktlinser eller har andre spørsmål som angår øyehelse. Optikeren hjelper deg å finne riktig korrigeringsalternativ for din livsstil, og følger deg opp de første månedene for å se at du har tatt riktig valg.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler