Her finner du noen av de siste brilletrendene og tips til hva du bør tenke på for å ta hånd om øynene samtidig som du ser bra ut.

Solbriller

Solbriller er et viktig motetilbehør og samtidig en bra måte å beskytte øynene på.

Dessverre kan ikke engang dyre merkesolbriller garantere tilstrekkelig beskyttelse.

Enten du ønsker deg nye pilotbriller eller trenger solbriller med styrke, får du her noen retningslinjer for solbriller som er bra for både øynene og looken din.

Beskyttelsesbriller

Solen: Vi antar at solbrillene beskytter øynene våre mot solen, men det stemmer ikke alltid. Hvor mørk linsen er eller hvilken farge den har, sier ingenting om hvor godt solbrillene blokkerer UV-stråler eller blått lys: linsene må testes mot gjeldende standarder for UV-beskyttelse. I USA skal linsene blokkere 99 % av UVB-strålene og slippe gjennom UVA-stråler tilsvarende 30 % av det synlige lyset.

Vi selv: Solbrillene blokkerer det synlige lyset og kan derfor ha en svært negativ innvirkning på bilkjøring. Bruk aldri solbriller når du kjører i mørket, og bruk solbriller som er godkjent for kjøring i dagslys.

Andre risikoer: Verken vanlige solbriller eller solbriller med styrke kan brukes som beskyttelse mot kunstige lyskilder (for eksempel sollamper) eller som vernebriller.

Optisk kvalitet

Ønsker du å se godt og samtidig se bra ut? En test av bølgesyn kan bidra til å avdekke tilfeller av linseproblemer.

Test av bølgesyn: Se på en vertikal kant eller en linje. Beveg hodet frem og tilbake og la øyet sveipe langs linsen samtidig som du ser på linjen. Hvis linjen oppfattes som ujevn, kan linsen være defekt og du bør finne et annet par.

Designerbriller

Når du bruker briller hver dag, vil du gjerne at de skal gjenspeile din personlige stil. Heldigvis finnes det mange designerbriller for både menn og kvinner i alle slags stiler, både moderne og retro. Før du bestemmer deg for en av de siste brilletrendene, bør du snakke med optikeren for å sikre at brillene er riktige for deg.

Motelinser

Interessen for dekorative eller kosmetiske kontaktlinser øker. Aktuelle trender omfatter blant annet:

Fargede kontaktlinser

Standardlinser er ofte svakt farget for at de skal være lettere å håndtere, men usynlige når de sitter på. Fargede kontaktlinser endrer eller fremhever din naturlige øyefarge ved at de dekker en større del av øyet. Du kan ha blå kontaktlinser eller linser i en annen, valgfri farge.

Karnevalslinser

Mange filmskapere og makeupartister bruker karnevalslinser for å oppnå spesialeffekter i reklame- og spillefilmer. Det er vanligvis sklerale kontaktlinser som til og med dekker det hvite i øyet. Selv om de ser fantastiske ut, gjør de skuespillerens syn tåkete.

Sirkellinser

Sirkellinser, også kalt doll eye-linser, får øynene til å se større ut. Dette skjer ved at en del av det hvite i øyet dekkes med farge. Sirkellinsene kommer fra Asia, der det dådyrlignende utseendet til såkalte animefigurer er svært populært.

Bruk av dekorative kontaktlinser medfører nøyaktig like stor risiko som andre linser hvis de brukes uten profesjonell veiledning. På grunn av et økende problem med brukere som kjøper motelinser uten forutgående konsultasjon verken bør eller kan du kjøpe dekorative eller korrigerende linser uten linseseddel.

Det er mange måter du kan få øynene dine til å se fine ut samtidig som du holder dem friske. Snakk med optikeren om hva som er best for deg.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler