Monovision-kontaktlinser er et av alternativene som kan brukes for å korrigere fokuseringsproblemer knyttet til presbyopi. Men hva er det egentlig, og hvordan fungerer de? Vi gir deg en introduksjon til monovision-linser og forklarer hvordan de hjelper mot visse synsproblemer.

Hva er presbyopi?

Presbyopi (alderslangsynthet) kommer fra gresk og betyr "det eldre øyet". Det er et symptom på aldrende øyne. Når vi bli eldre, blir linsen i øyet hardere og mindre fleksibel og gjør det vanskeligere å fokusere både på nært hold og på avstand.

Mange oppdager effekten av presbyopi tidlig i 40-årsalderen når de oppdager at de har begynt å holde aviser og lignende på en armlengdes avstand for å kunne fokusere skikkelig.

Hva er monovision-linser?

Monovision-kontaktlinser er én av flere måter vi kan korrigere presbyopi på. For å takle problemet med å endre fokus fra nært hold til lang avstand, ordineres det en kontaktlinse for nært hold og en annen for avstand.

Andre alternativer ved presbyopi

I tillegg til monovision-linser kan optikeren korrigere presbyopi ved hjelp av følgende:

  • Bifokale briller eller kontaktlinser: Dette er den vanligste løsningen, der et lesesegment legges inn i den primære linsen.
  • Progressive briller: I visse briller benyttes korrigerende linser (såkalte progressive ekstralinser, linser med progressiv styrke eller multifokale linser) med en gradient med økende styrke.
  • Multifokale kontaktlinser: Dette er kontaktlinser som, i likhet med bifokale og progressive briller, har flere fokuspunkter. Enkelte er utformet som bifokale kontaktlinser, der øyet forflyttes og fokuserer gjennom en lesestyrke. Andre er utformet slik at øyet konstant kan rettes gjennom linsens midtpunkt.

En ordinasjon på lesebriller som skal brukes som et supplement til standardlinser for normalt syn (på avstand).

Velge monovision-kontaktlinser:

Til monovision-kontaktlinser kreves en tilpasningsperiode. Dette er det viktig å ta hensyn til hvis det er første gang du bruker kontaktlinser eller hvis du bytter kontaktlinsetype. Hjernen lærer seg naturlig å tilpasse seg denne løsningen, siden hvert øye brukes til en bestemt oppgave. (Normalt sett brukes det dominante øyet til normalsyn eller avstandssyn.)

En annen ting du bør tenke på, er hvordan et monovision-system påvirker ditt naturlige binokulære syn (der øynene arbeider parallelt for å løse ulike synsoppgaver). Studier har vist at mange brukere av monovision-linser beholder sitt binokulære syn og har en tilsvarende visuell ytelse.

Som med alle kontaktlinser bør du snakke med optikeren om hvilken løsning som passer best for akkurat dine synsproblemer. Hvis du og optikeren velger monovision-linser, kan han eller hun hjelpe deg slik at du får kontaktlinser som passer til akkurat dine øyne, ditt syn og andre relevante faktorer.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler