Tekniske fremskritt medfører forbedring av kontaktlinsematerialet og en utforming som gir brukere økt fleksibilitet og flere alternativer. Du kan i større grad velge kontaktlinser som passer til din livsstil. Dette gjelder også månedslinser som du kan ha i lenger, til og med når du sover.

Hvordan vet du om månedslinser er noe for deg? La oss se nærmere på månedslinser og hva du bør tenke over for å finne ut om de er rett alternativ for deg.

Hva er månedslinser?

Månedslinser er normalt kontaktlinser som kan brukes kontinuerlig i opptil 29 netter og 30 dager. Et eksempel er silikonhydrogellinser, som slipper gjennom mer oksygen til øynene.

Hovedkriteriet for en månedslinse er at den slipper gjennom oksygen. Når du sover, er hornhinnens eneste måte å få oksygen på via blodkarene i øyelokket.

Bør jeg bruke månedslinser?

Nye linsematerialer, spesielt silikonhydrogellinser, slipper riktig nok gjennom mer oksygen, men alle typer linser blokkerer for noe av gjennomstrømningen. Her er noen punkter som kan hjelpe deg med å avgjøre om månedslinser kan være fordelaktig for deg.

Fordeler ved månedslinser

Månedslinser kan være til stor hjelp for følgende personer:

 • Brukere med en svært aktiv livsstil.
 • Militærpersonell eller friluftsmennesker som ikke alltid har mulighet til å rengjøre eller håndtere linsene på en praktisk måte, kan ha nytte av månedslinser som kan være på i lengre perioder. Det samme gjelder akuttpersonell og skiftarbeidere.
 • Brukere med binokulære synsavvik.
 • Visse problemer med det binokulære synet, deriblant amblyopi, er lettere å korrigere med kontinuerlig synskorrigering.
 • Brukere med spesielt dårlig syn.
 • En del brukere med høye refraksjonsfeil (nærsynthet, langsynthet eller astigmatisme) opplever at det er til stor hjelp å kunne se tydelig hele tiden, for eksempel hvis de våkner midt på natten.

Risiko og ting å tenke på

Den største risikoen med månedslinser er risikoen for infeksjoner, som kan føre til blindhet. Andre risikoer omfatter neovaskularisering i hornhinnen (der blodkarene i øyet vokser i retning av regnbuehinnen i et forsøk på å løse et desperat oksygenbehov), betennelser og irritasjon.

Her er noen måter man kan redusere disse risikoene på:

 • Ta ut månedslinsene før du legger deg, når det lar seg gjøre.
 • Ta ut kontaktlinsene før du bader, eller rengjør dem etter et bad.
 • Unngå å håndtere linsene uten først å ha vasket hendene.
 • Unngå røyk og andre dårlige luftforhold.
 • Bruk ikke kontaktlinser etter utløpsdatoen.
 • Følg alle anvisninger fra optiker og kontaktlinseprodusent.

Hvilke kontaktlinser for langvarig bruk passer best for meg?

Hvor lenge du kan ha i kontaktlinsene avhenger av to ting: linsetypen og optikerens vurdering av hvor tolerante øynene dine er når det gjelder bruk om natten.

Det er ekstremt viktig å veie fordelene og ulempene ved månedslinser opp mot hverandre i samråd med optikeren som skal følge deg opp i tilpasningsperioden, for å se om linsene passer for deg.

Ta ut kontaktlinsene hvis øynene er røde eller irriterte eller du ikke ser godt. Til slutt: Snakk med optikeren om eventuelle forandringer eller problemer, spesielt når du begynner å bruke nye kontaktlinser.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler