Det er viktig å få utført synskontroller hos optikeren regelmessig selv om du føler at synet ditt er bra.

Ifølge AOA (American Optometric Association) bør man foreta synskontroller med følgende intervaller:

  • Minst én gang annethvert år, eller etter anbefaling, for voksne i alderen 18–60 år
  • Én gang i året, eller etter anbefaling, for personer i alderen 6–18 år samt 61 år og eldre
  • For små barn, når de er 6 måneder eller 3 år, eller etter anbefaling

Spørsmålet mange lurer på: "Hva koster en synsundersøkelse?" Svaret er, som man kanskje kan forvente seg, at det kommer an på flere faktorer – hvor du bor, typen undersøkelse, om du oppgraderer linsene dine eller skaffer deg nye m.m.

La oss se nærmere på hvilke faktorer som påvirker prisen på synsundersøkelsen.

Pris på synsundersøkelser

Spør gjerne om prisen samtidig som du bestiller time til en synsundersøkelse. Du kommer sannsynligvis til å merke at kostnadene varierer avhengig av hvor omfattende undersøkelsen du trenger er, og spesialkompetansen til den som utfører den.

Totalkostnaden for et besøk hos for eksempel en oftalmolog (en øyelege) vil skille seg fra kostnadene ved en rask, billig synsundersøkelse hos en lavpriskjede.

Før du begynner å ringe rundt, bør du ha følgende opplysninger klare:

  • Eventuell forsikring (hvis du ikke har forsikring, les videre) = vi har ikke samme forsikringssystem i Norge!
  • Tidligere synsundersøkelser (når besøkte du optikeren sist?)
  • Familiehistorikk (har foreldrene dine alltid brukt briller?)
  • Din alder og aktuelle synsstatus

Hvis du har svaret på disse spørsmålene klart før du ringer, blir det lettere for personalet hos optikeren å gi deg et prisoverslag for synsundersøkelsen.

Kan jeg få en gratis synsundersøkelse?

Hvis du oppfyller visse krav, kan du få synsundersøkelsen gratis eller til redusert pris. Hvis du har sykeforsikring, kan du gå til forsikringsselskapets nettsted for å finne ut om forsikringen dekker kostnadene ved synsundersøkelsen.

I noen tilfeller tilbyr også de lokale myndighetene billige øyeforsikringer, dessuten kan det være mulig å få støtte fra lokale organisasjoner eller stiftelser.

Som tidligere nevnt er det viktig å undersøke øynene regelmessig selv om du ikke føler at du har problemer med å se klart.

Det kan godt hende at det er tilfellet. Men det er best å få det bekreftet. Enkelte synsproblemer kan på de tidligste stadiene bare oppdages av en optiker, og disse er ofte enklere å behandle hvis de oppdages tidlig.

Tenk aldri at kostnadene ved en synsundersøkelse er bortkastede penger. Kanskje vil du oppdage at det koster mindre enn du trodde, og et besøk nå kan forebygge en rekke fremtidige øyeproblemer.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler