Uansett om du aldri har brukt kontaktlinser før eller har brukt kontaktlinser i flere år, kan disse tipsene om hvordan du setter i kontaktlinsene, hjelpe deg å unngå linseproblemer som andre brukere har opplevd.

Kjøp inn et lager med linsevæske

Med mindre du bruker endagslinser, bør du ikke vente til siste sekund før du husker at det er tomt for at linsevæske. Pass på å ha et lite lager med linsevæske, så slipper du det.

Dette er spesielt viktig siden du alltid må bruke ny rengjøringsvæske hver gang du håndterer kontaktlinsene. Rengjør aldri linsene med springvann. Vannet kan inneholde forurensning og motstandsdyktige, smittsomme mikroorganismer.

Tips for å sette inn og ta ut kontaktlinser

Vask og tørk hendene før du setter i eller tar ut kontaktlinsene.

Alt du har på hendene når du tar på linsene, havner i øynene. Vask hendene med en mild, antimikrobiell såpe og tørk dem godt før du tar i kontaktlinsene. Unngå å bruke flytende eller oljebasert såpe eller lotion før du tar på kontaktlinsene, siden dette kan forurense linsene eller gi dem en fet hinne.

Begynn alltid med samme øye når du setter i kontaktlinsene

Når du setter i kontaktlinsene, bør du alltid begynne med samme øye. Det gir mindre risiko for at du skal forveksle linsene – for ja, høyre og venstre linse er forskjellige, akkurat som skoene dine.

Legg kontaktlinsen i håndflaten

Hold kontaktlinsen ved å legge den i håndflaten. Hvis du klemmer linsen mellom fingrene, øker risikoen for at du kan skade den med neglene. Neglene kan skade linseoverflaten, og er dessuten en ordentlig bakteriekilde.

Ta ut linsene hvis du opplever smerte eller ubehag

Hvis kontaktlinsene begynner å gjøre vondt, kjennes tørre eller ubehagelige, eller hvis folk begynner å kommentere at øynene dine ser røde ut, bør du ta ut linsene! Smerte og ubehag er ofte øynenes måte å si fra om problemer på. Hvis dette skjer ofte, bør du snakke med optikeren for å se om du har kontaktlinser som er riktige for deg.

Ha med deg briller

Ved å ha briller i nærheten, særlig når du er på ferie, kan du hvile øynene når de trenger det. Så snart det gjør vondt eller føles ukomfortabelt å bruke kontaktlinsene, bør du ta dem ut. Det er lettere hvis du har brillene i nærheten.

Bruk alltid solbriller, selv om du har kontaktlinser med UV-beskyttelse

Ikke engang kontaktlinser med UV-beskyttelse blokkerer for alle UV-strålene som kan skade øynene dine. Bruker du solbriller med UV-beskyttelse, anstrenger du øynene mindre og reduserer også risikoen for skader på øyne og syn. Fortell optikeren hvilke utendørsaktiviteter du driver med, slik at han eller hun kan hjelpe deg å vurdere risikoen for eksponering og anbefale riktig beskyttelse for deg.

Kjøp kontaktlinser fra legitime kilder

Kjøper du linser på Internett? Sjekk hvor virksomheten har tilhold. Enkelte linser som selges på Internett, er kanskje ikke godkjente av de rette instansene. Dessuten må linser både med og uten styrke foreskrives av en optiker, som sørger for at linsene passer og ivaretar øynenes helsebehov.

Husk: å ta godt vare på kontaktlinsene er det samme som å ta vare på øynene. Snakk alltid med optikeren om anskaffelse av kontaktlinser og hvordan du skal bruke og ta vare på dem for å holde øynene friske.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler