Å bruke og ta vare på kontaktlinser på en måte som tar best mulig vare på øynene og synet, krever mer enn vanlig brillebruk. I hvilken alder er det praktisk å begynne med kontaktlinser? Her er noen tips og ting å tenke på før man begynner å bruke kontaktlinser.

Kan barn bruke kontaktlinser?

Det finnes ingen anbefalt alder eller minstealder for å bruke kontaktlinser. Det er likevel viktig å vurdere om kontaktlinser er et praktisk alternativ. Denne beslutningen har mindre med alder å gjøre, enn med det enkelte barnets egenskaper og ytre faktorer.

Vurdere kontaktlinser for barn

Bruk av kontaktlinser krever ansvarlig bruk og stell. Selv om det sjelden oppstår komplikasjoner (gjelder kun 5 % av brukere i året) oppstår de fleste når kontaktlinsene er slitt eller håndteres feil.

Er barnet ditt i stand til å påta seg dette ansvaret? Har barnet lett for å lære seg instruksjoner? Utfører barnet jevnlig sine oppgaver uten påminnelser? Eller glemmer barnet å gjøre hjemmeleksene? Tenk over om barnet ditt kan lære seg å sette inn og ta ut linsene på riktig måte, selv om han eller hun er trett, holde linsene rene og følge en regelmessig bruksplan.

Trenger barnet kontaktlinser? Har optikeren foreslått kontaktlinser? Trenger barnet linser for å forbedre sine sports- eller idrettsprestasjoner? Hvis det utelukkende er snakk om et kosmetisk problem, bør du kanskje vurdere å snakke med barnet om det er underliggende problemer eller gruppepress som ligger til grunn for barnets ønske.

Når skal kontaktlinsene brukes?

For mange er spørsmålet om kontaktlinser en kosmetisk og praktisk beslutning. Hvis barnet eller tenåringen ikke trenger kontaktlinser med styrke, men bare vil se kul ut (eller bruke dem som tilbehør til stilige klær), finnes det en rekke fargede kontaktlinser og Halloween-linser tilgjengelig på Internett. Som forelder bør du likevel være oppmerksom på at kontaktlinser som kjøpes på nett, kanskje ikke er godkjent av de rette instansene. Snakk alltid med en optiker først.

Noen fordeler ved kontaktlinser

Kontaktlinser med styrke kan ofte gjøre livet enklere. De krever ansvarlig stell, men kan også:

  • gi deg bedre synsrekkevidde
  • forbedre dine sportslige prestasjoner og opplevelser
  • med riktig ordinasjon, gi en bedre synsopplevelse

Husk at friske øyne gir godt syn. Rådfør deg med optikeren hvis du vurderer å skaffe deg kontaktlinser eller skal ta andre beslutninger som gjelder synet.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler