Barn må være modne nok til å håndtere kontaktlinsene på en måte som ikke er til skade for øyehelse og syn. I hvilken alder de klarer dette, varierer fra barn til barn. I tillegg til å snakke med optikeren får du her noen forslag som kan hjelpe deg å bestemme om barnet ditt er klart for kontaktlinser.

Viktige spørsmål om kontaktlinser for barn

Klarer barnet å påta seg ansvar? Gjør barnet leksene uten å bli bedt om det? Klarer barnet å holde rommet sitt rent og ryddig? Kan du stole på at familiens kjæledyr får mat uten at du minner barnet på det? Barnet må klare å ta ansvar for regelmessig stell av kontaktlinsene slik at både de og øynene beskyttes.

Hvorfor vil barnet ha kontaktlinser?

Handler det om et funksjonelt problem der barnet har problemer med å se? Eller handler det om utseende? Hvis det siste er tilfellet, bør du kanskje snakke med barnet om hvordan det har det og om gruppepress på skolen. Be barnet forklare hvorfor det vil ha kontaktlinser.

Hva mener optikeren?

Snakk med optikeren din om kontaktlinser for barnet med utgangspunkt i optikerens kunnskaper om barnets aktuelle og tidligere øyehelse. Han eller hun kan være med på å belyse viktige fordeler og ulemper og vise barnet hvordan man setter inn kontaktlinser.

Vampyrlinser, fargede kontaktlinser og andre morsomme linser

Hvis barnet vil ha røde eller blå kontaktlinser for å se kul ut, eller Halloween-linser til et kostyme, er det flere ting du bør være klar over:

  • Hvis du kjøper kontaktlinser på nettet, er det mange linser som ikke er godkjent av de rette instansene.
  • Å skaffe seg kontaktlinser uten ordinasjon eller veiledning fra optiker kan føre til alvorlige infeksjoner og synsproblemer.
  • Dekorative kontaktlinser og andre linser som ikke er ordentlig tilpasset, kan påvirke det normale synet og skade hornhinnen.
  • Kontakt optikeren og unngå billige kontaktlinser

Ditt barns syn er uerstattelig. Det kan virke kult å se ut som en tegneseriefigur eller et filmmonster. Men du bør se på fordeler og ulemper sammen med barnet. Til sjuende og sist er det viktigste når det gjelder kontaktlinser for barn, å rådføre seg med en optiker.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler