Flere millioner mennesker verden over bruker kontaktlinser, selv om det kanskje ikke synes når du ser på dem. Hvis du ikke vet noe om kontaktlinser, gir vi deg her en introduksjon til disse anonyme, men vanlige hjelpemidlene.

Hva er en kontaktlinse?

En kontaktlinse er en tynn, buet linse som plasseres på tårefilmen som dekker øyeoverflaten. Selve linsen er gjennomsiktig, men den gis ofte litt farge slik at den skal være lettere å se og håndtere for brukeren. Moderne kontaktlinser er enten harde eller myke. I dag er det vanligst med myke linser, men for ikke så altfor lenge siden fantes det til og med glassblåste kontaktlinser.

Kort om kontaktlinsens historie

Kontaktlinser virker gjerne som et moderne tilskudd til øyepleien. Sannheten er imidlertid at kontaktlinsenes historie er både lang og spennende, og startet med Leonardo da Vinci og René Descartes. Det skulle likevel gå helt til slutten av 1800-tallet før en tysk glassblåser lagde en linse det var mulig å se gjennom, og som var noenlunde brukbar. På samme tid oppfant og tilpasset en tysk oftalmolog den første kontaktlinsen som kunne brukes noen timer om gangen.

Typer kontaktlinser

Selv om kontaktlinser fremdeles hovedsakelig brukes for å korrigere synet, finnes det også linser som utelukkende brukes av kosmetiske grunner eller for moro skyld. Fargede kontaktlinser kan forsterke eller fullstendig endre fargen på øynene, og med karnevalslinser er det mulig å gjenskape noen av de spesialeffektene vi kan se på kino. 

Alle kontaktlinser er medisintekniske produkter og reguleres av det amerikanske FDA-departementet. Både tilpassede og kosmetiske kontaktlinser krever ordinasjon. Det er fordi selv vanlige komplikasjoner som infeksjoner og betennelser kan føre til synstap eller blindhet. Den beste måten å forebygge komplikasjoner på, er å:

  • snakke med optikeren hvis du vurderer å skaffe deg linser
  • kjøpe kontaktlinser fra legitime kilder
  • ta vare på linsene og holde dem rene
  • følge alle instruksjoner som gjelder kontaktlinsene og linseproduktene
  • følge bruksplanen og skifteintervallet
  • Bruksplan og skifteintervall

Hvert eneste par kontaktlinser er produsert og ordinert for en bestemt type bruk, og skal skiftes etter en bestemt periode. Det er for å ta best mulig vare på synet og øynene.

Endagslinser brukes hele dagen og kastes når du går og legger deg, om morgenen setter du inn et nytt par. Andre linser har andre skifteintervaller.

Optikeren hjelper deg å finne riktige kontaktlinser og løsninger for deg og din øyehelse basert på hvilken livsstil og hvilke preferanser du har. Husk alltid å rådføre deg med en fagmann hvis du har spørsmål som gjelder øyne og syn.

Har du spørsmål om CooperVisions kontaktlinser eller syn generelt? Se svarene på noen av våre vanligste spørsmål. Kontakt optikeren hvis du ønsker grundigere informasjon.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler