Dagens kontaktlinser, som regel myke engangslinser, har ulike systemer hva angår bruk og utskifting.

La oss anta at du har et vanlig 8 til 17-system: Kontaktlinsene brukes hele dagen og kastes om kvelden, om morgenen setter du inn et nytt par igjen. Andre skiftes annenhver uke eller én gang i måneden.

Dine personlige preferanser og rutiner hjelper deg å bestemme hvilket system som passer best for deg. Det finnes fordeler ved hvert av systemene. Her skal vi se nærmere på endagslinser.

Fordeler ved endagslinser

Det er flere fordeler ved å skaffe seg endagslinser:

  • Du trenger aldri rengjøre dem – glem rutinemessig kveldsrengjøring og flasker med linsevæske. Etter en lang dag kaster du dem bare i søppelet og legger deg.
  • Endagslinser er også den brukstypen som er lettest å huske på – ingen flere påminnelser i kalenderen om at det er på tide å skifte linser. Ta dem ut om kvelden og sett inn et par nye linser neste morgen.
  • Endagslinser er tidsbesparende – i tillegg til at du slipper å bruke tid på rengjøring, kan du også ha med deg et ekstrapar så du slipper å dra hjem.
  • Linsene kan være til hjelp ved øyeallergier – siden det er mindre sjanse for at det skal dannes belegg på endagslinsene, reduseres sjansen for at allergier skal blusse opp. Å starte dagen med en ren og jevn linseoverflate er dessuten mer skånsomt for irriterte øyne.

Perfekt for tenåringer! Hvor mange foreldre skulle ikke ønske at de kunne si det? Med alt som skjer, fra skole til idrett og sosiale aktiviteter, er det lett for tenåringer å glemme eller gi blaffen i å rengjøre eller skifte kontaktlinser. Å la være å gjennomføre denne delen av kontaktlinsepleien kan føre til helseskader for øynene, men med endagslinser trengs ingen rengjøring, og utskiftingen går raskt og lett.

Andre ting du bør vite om endagslinser

Siden du kaster dem hver dag, må du kjøpe flere linser. Og husk at du trenger én pakke per øye, du trenger med andre ord 60 kontaktlinser for en 30 dagers periode.

Optikeren kommer til å undersøke øynene dine slik at du får riktig ordinasjon. Valg av endagslinser eller en annen brukstype baseres i hovedsak på dine ønsker. Optikeren kan imidlertid hjelpe deg med å veie fordeler og ulemper opp mot hverandre med utgangspunkt i sine kunnskaper om synet ditt og hvordan du tar vare på øynene.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler