Bifokale kontaktlinser er linser behandler fokuseringsproblemer knyttet til presbyopi ved hjelp av ulike styrker.

Presbyopi er et synsproblem som rammer alle i 40- til 45-årsalderen. I den alderen mister øynene evnen til å fokusere skarpt på liten skrift på nært hold, som aviser, menyer eller bøker.

Bifokale synshjelpemidler hjelper deg å lese. Men som vi vil se, trenger ikke dette å være like synlig som bifokale briller. Her gir vi deg en liten introduksjon til bifokale linser og forteller deg det du trenger å vite hvis du vurderer å skaffe deg bifokale kontaktlinser.

Hva er bifokale kontaktlinser?

Bifokale kontaktlinser er kontaktlinser med to ulike styrker i én og samme linse. Den ene styrken hjelper deg å lese på nært hold, den andre til å se normalt på avstand. Den doble styrken er til hjelp for brukere med presbyopi, når aldersrelaterte endringer i øyet gjør det vanskelig å fokusere på nært hold.

Hva er forskjellen på bifokale og multifokale linser?

Bifokale kontaktlinser har et tydelig skille mellom nærstyrke og avstandsstyrke. Du veksler mellom de to områdene på samme måte som med bifokale briller. Multifokale linser har en gradvis overgang mellom nær- og avstandsstyrke.

Typer bifokale kontaktlinser

Det finnes to typer bifokale kontaktlinser. Den første etterligner bifokale briller og har en separat del for hver styrke. Denne typen kalles alternerende syn-linser. Nærstyrken sitter som oftest i linsens nedre del, mens resten av linsen har normal avstandsstyrke.

Den andre typen har konsentrisk form. Normalstyrken er plassert i linsens sentrum, og rundt denne sitter nærstyrken. Denne linsetypen kalles konsentrisk.

Bifokale kontaktlinser fås både i mykt og stabilt (RGP) og hardt linsemateriale.

Velge bifokale kontaktlinser

Her er noen punkter du bør tenke gjennom når du skal vurdere om bifokale kontaktlinser er noe for deg.

Fordeler ved bifokale kontaktlinser

 • Fordelen ved bifokale kontaktlinser er at:
 • du ikke trenger lesebriller
 • du får god synsskarphet på både nært hold og avstand
 • de ligner bifokale briller, men krever mindre tilvenning

Ulemper ved bifokale kontaktlinser

 • Bifokale kontaktlinser kan iblant være vriene, fordi:
 • du må lære deg hvordan du skal veksle mellom styrkene
 • de iblant kan påvirke dybdeoppfatningen
 • de kan forårsake øyetretthet, særlig når alternerende syn-linser (med lesestyrken i linsens nedre del) kombineres med mye skjermarbeid.

Alternativer til bifokale kontaktlinser

Det finnes mange gode alternativer hvis bifokale kontaktlinser ikke virker særlig forlokkende, eller du har testet dem, og du sammen med optikeren kommer frem til at de ikke er det beste alternativet.

Alternativer uten kirurgiske inngrep omfatter:

 • Vanlige kontaktlinser for avstandskorrigering kombinert med lesebriller.
 • Monovision-kontaktlinser.
 • Multifokale kontaktlinser.

Husk at anskaffelse og bytte av kontaktlinser skal gjøres i samråd med optiker. Riktig ordinasjon og tilpasning er avgjørende for øyehelse, komfort og ytelse.

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Kategorier:Kontaktlinsetyper
Flere artikler