Hva slags kost er bra for synet? Mange av oss prøver å spise riktig for å holde oss slanke og komme i form. Men synet er vel så viktig. Vil en gulrot om dagen gjøre optikeren overflødig?

La oss skille mellom fantasi og virkelighet og se på hva som faktisk er tilfellet når det gjelder vitaminer og øynene.

Gulrøtter og næring for øynene

Du har sikkert hørt at du får bedre syn av å spise gulrøtter. Men er det kun en myte skapt av foreldre for å lure barna til å spise mer grønnsaker? Ikke helt. Det viser seg nemlig at mor og far har rett ... for det meste.

Det er en sterk kobling mellom A-vitaminer og synet. Gulrøtter inneholder en masse betakaroten og A-vitaminer som er med på å holde øynene dine friske, og fungerer som en fantastisk øyevitaminkilde ved makuladegenerasjon (synssvekkelse) og katarakt.

Gode kilder til A-vitamin og rhodopsin finnes også i overflod i gulrøtter. Rhodopsin, synspurpur, er et pigment som hjelper oss å se i svakt lys. Uten tilstrekkelige mengder rhodopsin ville vi ikke kunne se spesielt bra om natten, selv ikke med skyfri himmel og fullmåne.

Dermed spør man seg: Kan man ved å spise gulrøtter morgen, middag og kveld få superkrefter slik at man ser som en ugle selv i bekmørket? Svaret er nei. Gulrøtter inneholder riktignok store mengder vitaminer som er nyttige for øynene, men de kommer ikke til å forvandle deg til en superhelt. (Men de kan gjøre huden lett oransjefarget hvis du spiser for mange!)

Myten om gulrøtter og syn har sin opprinnelse i andre verdenskrig. Da var det mangel på de fleste matvarer – bortsett fra gulrøtter. Britenes Royal Air Force hevdet da at gulrøtter forbedret evnen til å se fienden i mørket. Ryktet ble spredt for å motivere folk til å spise gulrøtter. Denne synsrelaterte skrønen lever i beste velgående den dag i dag og har, som vi har sett, en viss sannhetsgehalt – selv om den er lett overdreven.

Nå som du vet mer om gulrøtter og øynene våre, lurer du kanskje på hva andre vitaminer kan gjøre for synet.

Andre vitaminer som er viktige for godt syn

Hvis du er som de fleste av oss, lurer du sikkert på om vitaminer har noen effekt på synet? Det enkle svaret er, som vi kunne se i eksemplet med A-vitaminer i gulrøtter: ja, men i varierende grad. Det finnes vitaminer man kan ta for synstap. Men ingen av disse har noen mirakeleffekt.

Å få i seg nok vitaminer er viktig uansett alder, særlig naturlige vitaminer som finnes i maten. Vitaminene har mange ulike funksjoner. Fordelene er store. For å hjelpe deg har vi laget en liste over andre vitaminer som er bra for øynene, og i hvilke matvarer de finnes i stor mengde.

C-vitaminer for øynene

C-vitaminen er et supervitamin. Du finner det i frukt som appelsin, kiwi og jordbær, og i grønnsaker som brokkoli, sareptasennep og paprika. I tillegg til å forsyne oss med antioksidanter kan den også forsinke sykdomsforløpet ved katarakt og fungere som viktig øyevitaminkilde ved makuladegenerasjon.

E-vitaminer for øyehelsen

Avhengig av hvilken undersøkelse man leser kan også E-vitamin fungere som antioksidant og middel mot katarakt (grå stær) og makuladegenerasjon (aldersforandringer i den gule flekk). E-vitamin finner du i forskjellige typer nøtter som mandler, peanøtter, pinjekjerner, og i tørket aprikos og solsikkefrø.

Lutein for aldrende øyne

Lutein er et næringsemne som finnes i grønnkål, spinat og neper. Det finnes også i netthinnen, og er altså viktig for å oppnå godt syn. Karotenoider som lutein og zeaxantin, er svært gode antioksidantkilder som kan være til hjelp mot aldersrelaterte synsproblemer som katarakt og makuladegenerasjon.

Som vi tidligere har sett, kan inntak av riktige vitaminer være et utmerket forsvar mot synsproblemer som dukker opp senere i livet. Uansett alder bør du jobbe aktivt for å ta grep om helsen. Som mange eksperter sier: spis fargerik mat! Friske grønnsaker og frisk frukt gir oss naturlig mange av de vitaminene vi trenger for å få godt syn – i tillegg til masse god mat!

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler