Kontaktlinsens historie og forbedringene som venter i fremtiden, er et spennende tema, siden de fleste av oss har en form for synsproblemer.

Synskorrigering er et kronisk behov som finnes overalt. I USA bruker omkring 168,5 millioner av innbyggerne en form for korrigerende hjelpemiddel, som briller eller kontaktlinser. Det er mer enn halvparten av USAs befolkning!

Flere og flere mennesker bruker kontaktlinser for å få bedre syn. Siden 1991 har antallet kontaktlinsebrukere økt med 4 % per år. Brukernes grunner til å velge linser i stedet for briller varierer fra en aktiv livsstil til rent kosmetiske årsaker.

Hva gjør kontaktlinsene?

Kontaktlinser er små synskorrigerende linser som sitter "i kontakt" med øyet. De er laget for å korrigere refraksjonsfeil og ta vare på øyehelsen. Linsene flyter på tårefilmen på hornhinnens overflate.

Moderne kontaktlinser er mye mer enn bare små glasslinser som sitter på øynene. De fungerer omtrent på samme måte som vanlige briller – som bryter og fokuserer lyset slik at objektet ses tydelig. Linsene festes i tårevæsken på overflaten av øyet og følger naturlig øyets bevegelser. Dette er bare én av fordelene ved kontaktlinser sammenlignet med briller.

Typer kontaktlinser

Ikke alle kontaktlinser er like. De finnes i forskjellige utførelser, utformet for å oppfylle ulike formål. Disse utføringene kan være alt fra modell til hvor ofte du skifter dem – for eksempel daglig eller én gang i måneden. De oppfyller også ulike behov, som kontaktlinser for astigmatisme, for nærsynthet osv.

Kontaktlinsene fås i forskjellige styrker eller "dioptrier". Hvis du bruker kontaktlinser, ta en titt på kontaktlinsepakken eller linseseddelen din. Der vil du se et pluss- eller minustegn etterfulgt av et tall. Uten å gå for altfor mye i dybden kan vi si at disse tegnene angir linsenes form. Ulike former korrigerer ulike synsproblemer.

Toriske linser, som er tyngre i nedre kant, bidrar til å korrigere astigmatisme. Sfæriske linser, som er like hele veien rundt, bidrar til å korrigere nærsynthet og langsynthet. Det finnes også monovision-linser, bifokale og multifokale kontaktlinser.

Den tekniske historien – kontaktlinser

Kontaktlinser og ideen bak dem har en betydelig lengre historie enn de fleste er klar over.

Blant mange andre av dagens moderne hjelpemidler beskrev Leonardo da Vinci ideen om kontaktlinser allerede i 1508. René Descartes utviklet dette videre da han i 1636 skisserte en utstikkende kontaktlinse. Senere – i år 1801 – ble vitenskapsmannen Thomas Young den første til å bruke en kontaktlinse, som ble festet til øyet med voks!

Man kan vel si at det har skjedd en del innen linsekomfort siden den gang ...

Myke kontaktlinser

I 1971 ble den første myke kontaktlinsen offisielt lansert, det tok oss inn i en ny æra langt fra de tidligere harde kontaktlinsene.

Endagslinser

Det neste store gjennombruddet innen kontaktlinseteknologi kom i 1988 med lanseringen av de første engangslinsene. Det skulle deretter ta ytterligere åtte år før endagslinsene ble introdusert i 1996.

Silikonhydrogellinser

I dag har vi silikonhydrogellinser som gir bedre komfort og kan brukes i lengre tid enn sine forgjengere.

Fargede kontaktlinser

Har du noensinne ønsket at øynene dine var litt blåere enn din naturlige øyefarge? Nå kan ønsket gå i oppfyllelse – selv om du ikke trenger synskorrigering.

Det finnes kosmetiske kontaktlinser som forsterker, eller til og med endrer, øyefargen din. Dette gjelder blant annet planolinser, linser uten styrke. (Les mer om kosmetiske kontaktlinser.) Det finnes til og med svarte kontaktlinser som du kan bruke til Halloween-kostymet. Siden kontaktlinser er medisintekniske produkter, må du imidlertid snakke med en optiker før du tester denne typen morolinser.

Uansett hva slags synsbehov du har, ser det nå ut som om vi har kontaktlinser som kan oppfylle dem.

Hvordan ser fremtiden ut for kontaktlinser? Hold øynene åpne!

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler