Spedbarn opplever verden på en helt annen måte enn voksne, og dette starter med hvordan de ser. La oss se nærmere på barns syn, hvordan det utvikles og hvordan du som forelder kan hjelpe dem å få sterke, friske øyne.

Synet ved fødselen: En helt ny verden

Gratulerer! Gullet ditt har nettopp ankommet. Selve fødselen var antakeligvis en like voldsom opplevelse for barnet som den var for deg, og det kan ta litt tid før øynene åpnes. Så snart det skjer, kommer leger og sykepleiere til å kontrollere dem for å se etter eventuelle medfødte øyeproblemer, i tillegg til de andre rutinekontrollene som foretas ved fødselen. Vanligvis har man også på en infeksjonshemmende salve.

Et nyfødt barns syn skiller seg i stor grad fra en voksens og til og med et spedbarns. Det nyfødte barnet kan enda ikke se farger – bare ulike grånyanser. Barnet har dessuten uklart syn, med en synsskarphet på 20/400, og kan ikke fokusere på lengre avstand enn 20–30 centimeter. Nyfødte er heller ikke særlig lysfølsomme. De trenger nesten 50 ganger mer lys enn en voksen for at de skal merke det.

Ved fødselen er ditt nyfødte barns øyne bare tre fjerdedeler så store som voksne øyne. I løpet av de første ukene begynner øyets strukturer og reseptorer, samt nervene i øynene og hjernen, å utvikles. Dette fortsetter de neste to årene. La oss se på hva som skjer i løpet av denne synsutviklingen.

Hva du kan gjøre

Gi barnet en god start ved å:

  • gi fosteret mye omsorg og riktig kost under graviditeten
  • gi spedbarnet leker i sterke og kontrastrike farger
  • ha en nattlampe på rommet slik at spedbarnet kan se seg om når det ligger våken i sengen
  • ikke gjøre drastiske endringer i ditt eget utseende

Barns synsutvikling: Det første året

Etter noen uker kommer barnet til å kunne se de fleste farger, men fargesynet utvikles fortsatt de neste månedene. I løpet av de første månedene begynner også synsskarpheten å bli bedre og lysfølsomheten øker sakte.

I denne perioden lærer også barnets øyne å arbeide sammen. Mens denne koordinasjonen utvikles er det normalt at barnets øyne går i forskjellige retninger. Det er ikke noe å bekymre seg for hvis du ikke merker konstant skjeling. Koordinasjonen av barnets øyne innebærer også at dybdesynet utvikles, og at koordinasjonen mellom hånd, øye og kropp forbedres.

I seksmånedersalderen bør barnet ha fullt utviklet fargesyn og synsskarphet. Det betyr at det er på tide med barnets første synsundersøkelse. Barnet kan naturligvis ikke lese bokstaver eller E-tavler, men barnets optiker kan utføre ikke-verbale tester for å se etter eventuell nærsynthet, langsynthet, astigmatisme eller andre problemer.

I toårsalderen er din lille solstråle fullt opptatt av å finjustere synsevner som øyebevegelse, økt dybdeoppfatning og øye-håndkoordinasjon. Barnets syn fortsetter å utvikles helt frem til skolealdere, ved at de får bedre synsoppfattelse og kan kjenne igjen de former, farger, bokstaver og sifre som trengs for å kunne lese.

Hva du kan gjøre:

Hjelp spedbarnet med å utvikle sine synsferdigheter ved å:

  • gi det mange ulike og varierende visuelle stimuli i sterke farger
  • bevege barnets armer og bein samtidig for å oppmuntre den bilaterale og binokulære utviklingen
  • snakke med barnet mens du går rundt i rommet
  • bruke en nattlampe på barnets rom
  • bruke leker som barnet kan strekke seg etter og røre, ved for å oppmuntre det til å utforske ulike former og farger
  • leke titteleken og lignende leker med spedbarnet
  • gi barnet leker som kan settes sammen og tas fra hverandre, som barnet kan holde i og leke med

Tegn på synsproblemer hos barn

Hva skal du se etter når det gjelder barnets syn? Vanlige tegn på synsproblemer hos barn er blant annet:

  • konstant skjeling på ett eller begge øyne
  • rennende, tårefylte øyne (kan være forårsaket av tette tårekanaler)
  • røde eller såre øyelokk (ofte tegn på øyeinfeksjon)
  • ekstrem lysfølsomhet, særlig hos spedbarn (kan være tegn på høyt øyetrykk)
  • hvite pupiller (kan være tegn på kreft, problemer med netthinnen, katarakt eller andre problemer)
  • vanskeligheter med å følge gjenstander og mennesker med blikket
  • uvilje mot å se i bildebøker eller lese, hos eldre barn
  • sitter svært nært tavlen på skolen eller TV-en

Optikeren er der for å hjelpe deg å kontrollere og opprettholde god øyehelse og godt syn, og dette er spesielt viktig i barndommen når øyet utvikles og vokser og det skjer store endringer. Fra seksmånedersalderen bør barnet jevnlig gå til synsundersøkelser, men ta alltid opp eventuelle spørsmål med optikeren. Han eller hun kan hjelpe deg med å finne ut hva som skjer og gi deg informasjon som gjør deg i stand til å fatte best mulig beslutning for barnets syn.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler