Katarakt gjør øyelinsene tåkete og gjør det vanskelig å se tydelig. 

Som du antakeligvis skjønner, betyr dette at det kommer mindre lys inn i øyet.

Du kan sammenligne det med at det dannes kondens på et kameraobjektiv som gjør det vanskelig å se tydelig.

Symptomer på katarakt

Personer som har katarakt har vanskeligheter med å kjøre i mørket, siden de opplever haloeffekt rundt lysene til møtende biler. Dette gjenskinnet kan også oppstå om dagen, sammen med det tidligere nevnte tåkesynet.

Katarakt bruker ofte lang på å utvikles, det er derfor vi ofte forbinder plagen med eldre personer. Det kan imidlertid forekomme i alle aldre, til og med hos spedbarn.

Fremgangsmåte ved kataraktoperasjoner

En kataraktoperasjon kan virke litt skremmende, men det er svært vanlig og kan utføres poliklinisk. Rådfør deg med en oftalmolog (øyelege) om hvilke alternativer du har og hva som anbefales for deg.

Du får lokalbedøvelse, deretter kan man ved hjelp av ultralyd spalte katarakten sånn at du ser tydelig igjen. Det er riktignok fremdeles snakk om et kirurgisk inngrep, men prosessen er vanligvis rask og ukomplisert.

I andre tilfeller setter man inn en kunstig linse. Hvis du har katarakt i begge øynene, kan du regne med å måtte foreta to operasjoner slik at det første øyet får sjansen til å bli bra igjen før det andre opereres.  Oftalmologen kan gi deg ytterligere råd om dine individuelle behov.

Forebygge katarakt

Informasjon fra studien Nurse's Health Study viser at en sunn diett som omfatter store mengder C- og E-vitaminer samt lutein og zeaxantin, kan bidra til å forebygge katarakt.

Å si ja til friske, grønne og bladrike grønnsaker og nei til røyken etter maten, kan ifølge denne og andre studier roe ned utviklingen av katarakt.

Betyr det at man blir kvitt katarakten hvis man spiser mye grønnkål? Nei. For å lykkes med det trenger man fremdeles hjelp av en oftalmolog. Men grønnkål, spinat og sareptasennep kan være med på å forebygge katarakt.

Hvis du allerede har katarakt, snakk med optikeren din og finn ut hvilke tiltak som passer best for deg. Optikeren kan komme til å anbefale at du venter med operasjon. Hvis ikke, er det ingen grunn til å utsette muligheten for å få godt syn igjen. Prosedyren er vanlig og relativt enkel.

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler