Ser barna dine for mye på TV?

I dag er TV mye mer enn bare TV-programmer. Det finnes DVD-er, Internett-filmer, videospill og mye mer. Barn eksponeres ikke bare for TV-apparater, men også for datamaskiner, smarttelefoner, iPad-er, bærbare DVD-spillere ... listen er lang. Er all denne tiden fremfor skjermen og TV-en skadelig for barnet?

Her er noen ting du bør tenke på når du skal vurdere hva som er best for ditt barn.

Er TV bra for barn?

Det finnes både underholdende og lærerikt materiale for barn på TV. Men for mye av det gode er ikke bra for noen, og dette gjelder også definitiv for TV. Her følger noen innvendinger som du bør tenke over når du ser på barnets TV-vaner.

  • Det er en stillesittende aktivitet.
  • Å sitte foran en skjerm i flere timer gjør at barnet går glipp av aktiv lek og trening som barn trenger for å vokse seg sterke og friske.
  • Det kan virke som et hinder for sosialt samvær og fantasi gjennom kreativ lek.
  • Det blir stadig klarere at læring gjennom lek, spesielt sammen med andre barn, er en av grunnsteinene i utviklingen i barndommen. Å se på TV er, selv om det er underholdende, et passivt tidsfordriv som ikke engasjerer barna i den grad de har kapasitet til.
  • Mye av innholdet i TV-programmer egner seg ikke for barn.
  • Til tross for foreldrekontroll, et stadig større tilbud av barneprogrammer på nettet samt TV-kanaler spesielt rettet mot barn, kan du ikke kontrollere og filtrere bort alt som ikke egner seg for barn.

Hvilke TV-programmer er bra for barn?

Se på programmer tilpasset aldersgruppen, i små doser, sammen med barnet. Prøv å unngå å bruke TV-en eller datamaskinen som barnevakt flere timer i strekk. På den måten kan du se hva barnet ser på og eventuelt diskutere det med barnet.

Hvis du har yngre barn, husk å le og engasjere deg i det som foregår på skjermen, selv om humoren ikke er på ditt nivå. Det skaper bånd mellom deg og barnet og gjør familiestundene mer spesielle.

Syn og barn: kan TV-titting skade barnets øyne?

I likhet med alle former for skjermtitting, kan store doser føre til øyetretthet og andre problemer, særlig for unge øyne som fortsatt er i utviklingsfasen. Hjernen fortsetter å utvikle seg til helt opp i 20-årsalderen.

Noe å huske på:

  • Både du og barna bør hvile øynene i 15 minutter per to timer med skjermtitting.
  • Se bort i noen sekunder med noen minutters mellomrom (dette fungerer bra hvis du og barnet ser på TV sammen og snakker sammen underveis).
  • Verken du eller barnet bør se på TV i totalt mørke.
  • Hvis barnet sitter for nært TV-en, kan det være et tegn på at det trenger briller. Undersøk barnets syn regelmessig og ta opp eventuelle spørsmål eller bekymringer med optikeren.

Som med alt annet finnes det både fordeler og ulemper med TV. Det kan tilby stimulerende og lærerikt innhold. Det er også en god mulighet for familien å gjøre noe sammen. For mye TV-titting eller tid foran skjermen kan imidlertid føre til at barnet holdes borte fra andre sunne aktiviteter, utsettes for innhold det ikke er klar for og anstrenge øynene.

Husk at TV-titting er best i små doser!

 

Informasjonen i denne artikkelen må ikke anses som medisinske råd og erstatter heller ikke anbefalinger fra helsepersonell. Kontakt optikeren din hvis du har konkrete spørsmål.

Flere artikler