Før du setter inn linsene for første gang:

  • Ha alltid med deg briller. Av og til kan det være godt med en pause fra kontaktlinsene. Da er det godt å ha brillene for hånden.
  • Kjøp inn ekstra linsevæske. Det er ikke noe særlig å komme på at du er tom for linsevæske, i det du har tenkt å legge deg. Rengjør aldri kontaktlinsene med vann fra springen! Det kan gi forurensninger på linsene og være skadelig for øynene.
  • Begynn alltid med å vaske hendene med såpe og tørke dem godt. Det gjør det lettere å håndtere linsene og hindrer at de blir skitne eller forurenset av bakterier. Bruk helst en oljefri såpe.
  • Ta ubehag på alvor. Hvis linsene er ubehagelige å ha på seg, kan det skyldes rusk på linsene eller et annet problem. Ved ubehag bør du alltid ta ut, rengjøre og desinfisere linsene og sjekke at de ikke har skader eller riper, før du setter dem inn igjen.

Fem trinn til for å sette inn linsene riktig

Trinn 1: Husk å alltid vaske hendene først.
Ved å vaske hendene med en oljefri såpe reduserer du risikoen for å få bakterier, smuss eller en fet hinne på linsene.

Trinn 2: Begynn alltid med samme øye.
Akkurat som med brilleglassene dine, er det en høyre- og venstrelinse med forskjellig utforming. Dette for å gi optimal synskorrigering på hvert øye. Begynn alltid med samme linse, så unngår du å forveksle dem. Tips: Hvis du er høyrehendt, begynner du med høyre linse. Hvis du er venstrehendt, begynner du med den venstre.

Trinn 3: Ta linsen forsiktig opp.
Plasser linsen på fingertuppen og hold den opp mot lyset, slik at du ser den tydelig. Er den skålformet? Da er du nesten klar. Kontroller at linsen ikke har skader eller riper, og rengjør og desinfiser den med linsevæske.

Trinn 4: Sett inn linsen.
Løft det øvre øyelokket med den ledige hånden. Trekk det nedre øyelokket nedover med langfingeren på «linsehånden». Hold linsen på tuppen av pekefingeren og plasser den på øyet. Når linsen er satt inn, kikker du fra side til side, slik at linsen legger seg riktig på plass på den fargede delen av øyet. Sørg for at linsen sitter behagelig på øyet, slik at den ikke kan falle ut.

Trinn 5: Blunk og du er klar.
Blunk naturlig og ta en kikk i speilet. Hvis alt føles bra og ser riktig ut, kan du fortsette dagen med godt syn uten briller.

Det kan det føles litt rart å sette inn kontaktlinsene de første gangene. Her er noen tips hvis du skulle få problemer:

  • Kontaktlinser kan klistre seg fast. Hvis fingertuppen din ikke er tørr, kan det hende at linsen fester seg til den i stedet for øyet. Forsøk å tørke av fingeren mot håndleddet, slik at linsen løsner lettere. Likedan, hvis du har tørre øyne, kan det være vanskelig å få linsene til å feste seg. Drypp 1–2 fuktende øyedråper i hvert øye og gjør et nytt forsøk på å sette dem inn.
  • Hold begge øyne åpne når du setter inn linsene. Når du konsentrerer deg, kan det være fristende å knipe igjen det ene øyet. Øynene jobber imidlertid sammen. Hvis du lukker igjen det ene, vil det andre også smalne, slik at det blir vanskeligere å sette inn linsen.
  • «Lytt» til øynene dine. Ubehag kan være tegn på at linsene sitter feil, at det er smuss på dem eller at øyet ikke har fått tilstrekkelig oksygen. Hvis du opplever ubehag, bør du ta ut linsene. Sjekk at de ikke har skader eller riper, og rengjør og desinfiser dem før du setter dem inn igjen. Hvis ubehaget fortsetter, bør du slutte å bruke linsene og snakke med optikeren.